EXCLUSIV Senatorul interlopilor a fost dat ├«n primire de CNSAS, dar a fost ÔÇ×albitÔÇŁ de instan┼ú─â

0
0
Senatorul UNPR Cezar M─âgureanu (st├ónga) ┼či Butoane, la petrecerea sa din 2009, d├ónd bani maneli┼čtilor (dreapta)
Senatorul UNPR Cezar M─âgureanu (st├ónga) ┼či Butoane, la petrecerea sa din 2009, d├ónd bani maneli┼čtilor (dreapta)

Un complet de trei judecători de la Secţia de Contencios Administrativ de la Curtea Supremă au respins cererea CNSAS de constatare a calităţii de colaborator al Securităţii, în cazul senatorului UNPR Cezar Măgureanu.

Membrii completului de judecat─â au fost Niculae M─ânigu┼úiu- pre┼čedinte, Iuliana Pu┼čoiu ┼či Carmen S├«rbu. Decizia a fost dat─â la ├«nceputul acestui an, la 13 ianuarie 2011. Iuliana Pu┼čoiu este cercetat─â de DNA ├«n dosarul ÔÇ×Mit─â al Curtea Suprem─â", al─âturi de ┼čefa Sec┼úiei de Contencios Administrativ, Gabriela B├«rsan.
Cele dou─â judec─âtroare sunt acuzate c─â ar fi primit de la avocata Claudia Gherbovan - Silinescu ┼či de la omul de afaceri Gabriel Chiriac, cadouri scumpe, const├ónd ├«n bijudetii, bilete de avion ┼či excursii exotice, dar ┼či suportarea cheltuielilor ocazionate de organizarea unor petreceri la restaurante de lux.
La r├óndul s─âu, M─ânigu┼úiu este verificat pentru posibile fapte de corup┼úie dup─â ce procurorii au descoperit c─â locuie┼čte cu chirie ├«n apartamentul avocatului Radu Silinescu Gherbovan, so┼úul Claudiei Gherbovan Silinescu.

CNSAS: senatorul a fost recrutat în 1977

CNSAS sus┼úine c─â senatorul Cezar M─âgureanu a fost recrutat ├«n anul 1977, ÔÇ×├«n scopul cunoa┼čterii cet─â┼úenilor rom├óni ┼či str─âini ce manifest─â preocup─âri pentru a-┼či crea rela┼úii cu militarii ┼či membrii lor de familie ├«n scopul exploat─ârii informative a acestora". Actualul senator ar fi continuat colaborarea cu Securitatea ├«n 1980, c├ónd era student la Academia de Studii Economice. Atunci ar fi dat rela┼úii despre colegii s─âi de facultate, dar ┼či ├«n 1984, c├ónd a fost angajat economist la ├Äntreprinderea de Industrializare a Laptelui din Giurgiu. ÔÇ×Domnia sa a semnat un angajament la data de 05.05.1977. A avut numele conspirativ de informator: ÔÇ×Ilie Valentin", respectiv ÔÇ×Valentin"", sus┼úine CNSAS.

ÔÇ×A semnalat despre un militar"


ÔÇ×Pe timpul stagiului militar, din proprie ini┼úiativ─â, a semnalat despre un militar care avea o prieten─â fugit─â ├«n str─âin─âtate", scria ofi┼úerul care sus┼úinea c─â l-a coordonat informativ pe M─âgureanu. Potrivit actelor depuse de CNSAS, actualul senator a fost folosit pentru supraveghearea informativ─â a unora dintre colegii de facultate.

M─âgureanu : ÔÇ×E prima dat─â c├ónd aud"

Contactat telefonic, ├«n 2009, de reporterii ÔÇ×Adev─ârul", senatorul Cezar Mircea M─âgureanu a declarat c─â nu-┼či aminte┼čte s─â fi dat declara┼úii la Securitate. ÔÇ×Nu am semnat niciodat─â un angajament la Securitate, e prima dat─â c├ónd aud de aceste nume conspirative. Am fost verificat de CNSAS de mai multe ori, dar am primit certificat de necolaborare. Nu am cuno┼čtin┼ú─â de dosarul de la Curtea de Apel.", a spus Cezar Mircea M─âgureanu.

La sf├ór┼čitul anului 2008, CNSAS a decis sesizarea Cur┼úii de Apel Bucure┼čti cu dosarul lui Cezar M─âgureanu, instan┼úa urm├ónd s─â constate dac─â acesta a f─âcut poli┼úie politic─â.
M─âgureanu a fost ap─ârat ├«n acest proces de avocatul Sergiu Andon. El a ar─âtat ├«n instan┼ú─â c─â dela┼úiunile nu ar fi lezat ├«ngr─âdirea drepturilor ┼či libert─â┼úilor fundamentale. ├Än ianuarie 2010, Curtea de Apel Bucure┼čti a decis respinegerea cererii CNSAS.

Motive de recurs: senatorul a furnizat informaţii

CNSAS a contestat decizia ┼či a explicat c─â senatorul M─âgureanu a furnizat informa┼úii despre atitudini sau ac┼úiuni potrivnice regimului comunist, fapt care a fost demonstrat cu prisosin┼ú─â de con┼úinutul notelor ├«ntocmite de acesta ├«n care se f─âcea referire la ÔÇ×atitudini necorespunz─âtoare din partea studen┼úilor str─âini din grupa sa de studii".
De asemenea, Consiliul a mai ar─âtat c─â datele furnizate despre colegi de c─âtre M─âgureanu ÔÇ×au constituit baza unor inform─âri pentru conducerea unit─â┼úii ┼či pentru factorii educa┼úionali ┼či de decizie din facultate".

Turn─âtoriile sunt ÔÇ×aprecieri laudadative"

Completul M─ânigu┼úiu, Pu┼čoiu ┼či S├«rbu au ar─âtat c─â ├«n acest dosar, turn─âtoriile lui M─âgureanu con┼úin, potrivit judec─âtorului care a analizat la Curtea de Apel Bucure┼čti, ÔÇ×informa┼úii despre mai multe persoane, sub forma unor aprecieri laudative la adresa unora ├«n ceea ce prive┼čte activitatea profesional─â."
ÔÇ×Existen┼úa unor sintagme ca ÔÇ×┼úinut─â ie┼čit─â din comun", ÔÇ×anturaj neserios" ├«n documentele depuse la dosar ├«n sus┼úinerea ac┼úiunii formulate este irelevant─â pentru ceea ce s-a urm─ârit prin reglementarea ├«n discu┼úie ┼či anume aceea de a se constata calitatea de lucr─âtor sau colaborator al Securit─â┼úii de c─âtre instan┼úa de judecat─â la cererea CNSAS", se arat─â ├«n motivarea ICCJ.


Curtea Suprem─â: CNSAS a adus probe insuficiente

Curtea a mai explicat c─â CNSAS nu arat─â ├«n concret ce critici aduce modului de abordare al instan┼úei de fond, rezum├óndu-se la a invoca dreptul la via┼ú─â privat─â, considerat a fi fost ├«nc─âlcat prin ac┼úiunile lui M─âgureanu ┼či consider├ónd c─â acesta ÔÇ×putea ┼či trebuia s─â con┼čtientizeze posibilele urm─âri ale informa┼úiei furnizate".
Înalta Curte a apreciat ca insuficiente probele aduse în faţa instanţei de judecată pentru a se constata că senatorul Cezar Măgureanu are calitatea de colaborator al Securităţii.

Leg─âturi periculoase

Reamintim c─â fiica senatorului M─âgureanu, Raluca, ┼či ginerele s─âu, Sorin G─âzdac, au fost gira┼úi de interlopul Octavian Grecu, zis ÔÇ×Butoane" penttru un credit de 300.000 de euro luat de la o banc─â din Giurgiu. ÔÇ×Butoate" ar fi ┼čeful clanului din care face parte ┼či Ionu┼ú T─ân─âsoaia, cel care i-ar fi aplicat lovitura mortal─â baschetbalistului american Hardy Chauncey.Ultima or─â

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite