ERATĂ Paradox judecătoresc: Puiu Popoviciu scapă de confiscarea terenurilor şi i se rejudecă dosarul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
DNA a finalizat dosarul în care Puiu Popoviciu este acuzat de fapte de corupţie

Puiu Popoviciu, om de afaceri condamnat la 7 ani de închisoare în 2017, care în urmă cu mai puţin de o lună pierduse definitiv terenurile din zona Băneasa pe care sunt construite mall-ul şi magazinul Ikea, a „câştigat” rejudecarea cauzei în urma contestaţiei.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a anulat vineri, 12 iunie 2020, decizia de confiscare de la omul de afaceri Puiu Popoviciu a celor 224 de hectare de teren din Băneasa şi a trimis cazul spre rejudecare la Curtea de Apel Bucureşti (CAB), potrivit minutei ÎCCJ, scrie G4Media.

”Desfiinţează sentinţa penală apelată şi trimite cauza spre rejudecare la aceeaşi instanţă, respectiv la Curtea de Apel Bucureşti. Desfiinţează formele de executare a măsurilor asigurătorii luate prin sentinţa penală atacată. Respinge, ca rămase fără obiect, cererile de ridicare a măsurilor asigurătorii luate prin aceeaşi sentinţă. Respinge, ca nefondate, cererile de ridicare a măsurilor asigurătorii instituite în cursul urmăririi penale în dosarul nr. 206/P/2006, pe care le menţine”, se arată în minuta instanţei.

Pierduse terenurile pe care se află Ikea, Mall Băneasa şi ambasada SUA

Paradoxal, cu mai puţin de o lună în urmă, pe 14 mai 2020, un alt complet al ÎCCJ respinsese o contestaţie formulata de catre omul de afaceri Puiu Popoviciu, cu privire la executarea sentinţei penale nr. 267/F din data de 28 decembrie 2018, pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia I penală, în dosarul nr. 4445/2/2016. Contestatia acestuia privea intinderea măsurilor asiguratorii  a popririlor, extinderea măsurii sechestrului asigurator asupra tuturor bunurilor mobile şi imobile. În loc de (Paradoxal, cu mai puţin de o lună în urmă, pe 14 mai 2020, un alt complet al ÎCCJ respinsese o contestaţie a omului de afaceri Puiu Popoviciu faţă de executarea deciziei de confiscare.)

Tot atunci, Înalta Curte a respins ca nefondate contestaţiile formulate de inculpaţii Alecu Ioan Niculae, Popoviciu Gabriel Aurel şi Diaconescu Ştefan şi de părţile responsabile civilmente Băneasa Rezidenţial SRL, Băneasa Business & Technology Park SA şi Băneasa Investments SA împotriva aceleiaşi sentinţe penale, cu privire la intinderea masurilor asiguratorii in ceea ce ii priveste pe acestia. În loc de (Atunci, Înalta Curte a respins ca nefondate contestaţiile formulate de inculpaţii Alecu Ioan Niculae, Popoviciu Gabriel Aurel şi Diaconescu Ştefan şi de părţile responsabile civilmente Băneasa Rezidenţial SRL, Băneasa Business & Technology Park SA şi Băneasa Investments SA împotriva aceleiaşi sentinţe penale.)

Sentinţa era definitivă şi însemna confiscarea de la omul de afaceri Puiu Popoviciu a terenului de 224 de hectare din Băneasa pe care sunt construite magazinul Ikea, mallul Băneasa şi Ambasada SUA. , printre altele, si extinderea măsurii sechestrului asigurator asupra tuturor bunurilor mobile şi imobile apartinand lui Puiu Popoviciu, precum si a altor inculpati. Masura a fost luata initial prin Ordonanţa nr. 23 din data de 8 decembrie 2012, in dosarul nr.206/P/2006 al Direcţiei Naţionale Anticorupţie asupra terenului de 224,6  hectare din Băneasa, pe care sunt construite magazinul Ikea, mallul Băneasa şi Ambasada SUA. În loc de (Sentinţa era definitivă şi însemna confiscarea de la omul de afaceri Puiu Popoviciu a terenului de 224 de hectare din Băneasa pe care sunt construite magazinul Ikea, mallul Băneasa şi Ambasada SUA. )

În dosarul Băneasa, Puiu Popoviciu a fost condamnat la 7 ani de detenţie efectivă, în august 2017 pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la abuz în serviciu şi dare de mită. Firma pe care el o controla, Băneasa Investments SA, a luat un teren de 224 de hectare de la fosta Fermă Băneasa evaluat la un dolar metrul pătrat, în condiţiile în care preţul real era de aproximativ 150 de euro. Pe acest teren se află acum mall-ul Băneasa Shopping City, dar şi Ambasada Statelor Unite.

Potrivit procurorilor DNA, prejudiciul adus este de aproximativ 1 miliard de lei: mai exact, un prejudiciu de 335.387.260 de lei adus statului român, la care se adaugă alţi 619.472.218 lei, prejudiciu adus Universităţii de Ştiinţe Agronomice,  

Puiu Popoviciu a fost reţinut la Londra în 14 august, anul trecut, după ce s-a prezentat împreună cu un avocat la Poliţia londoneză, care l-a citat la adresa furnizată de către poliţiştii români, după ce aceştia îl localizaseră pe omul de afaceri. Ulterior, el a fost pus în libertate în schimbul unei cauţiuni de 200.000 de lire sterline, fiind obligat să poarte o brăţară electronică de supraveghere. De asemenea, el este obligat să se prezinte 3 zile pe săptămână la secţia de poliţie din Londra.

În 17 august 2017, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat că magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au trimis autorităţilor judiciare din Anglia mandatul european de arestare pe numele lui Puiu Popoviciu, ceea ce înseamnă că acestea au fost sesizate şi vor decide în consecinţă. 

EvenimentePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite