Elena Udrea va executa 6 ani de închisoare în dosarul „Gala Bute”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Inquam Photos/ Octav Ganea
FOTO: Inquam Photos/ Octav Ganea

Elena Udrea a fost condamnată definitiv la 6 ani de închisoare în dosarul „Gala Bute”, după ce ÎCCJ a respins, joi, contestaţia în anulare depusă de aceasta.

„Cu majoritate, Respinge, ca nefondate, contestaţiile în anulare formulate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia Naţională Anticorupţie şi condamnaţii Udrea Elena Gabriela, Breazu Liberiu Tudor, Nastasia Gheorghe şi Obreja Rudel împotriva deciziei penale nr. 93 din data de 5 iunie 2018, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Completul de 5 Judecători în dosarul nr. 2303/1/2017. (..) Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 7 aprilie 2022”, este decizia instanţei.

Elena Udrea fusese condamnată de magistraţii Curţii Supreme la 6 ani de închisoare cu executare în dosarul „Gala Bute”, în care a fost acuzată de luare de mită şi abuz în serviciu. După condamnare, aceasta a fugit din ţară. 

Ulterior, decizia a fost suspendată ca urmare a unei sentinţe a CCR, iar fostul demnitar s-a întors în România. Acum, decizia instanţei este definitivă, iar Elena Udrea are de executat 6 ani de închisoare.

Alte condamnări

Alături de Elena Udrea au fost condamnaţi la închisoare cu executare Rudel Obreja, fost preşedinte al Federaţiei Române de Box (5 ani) şi Tudor Breazu (3 ani), asistentul fostului ministru, cei doi fiind încarceraţi. Pedepse cu suspendare au primit Ştefan Lungu, fost consilier ( 1 ani şi 6 luni), Gheorghe Nastasia, fost secretar general în Ministerul Dezvoltării (4 ani), Ana Maria Topoliceanu, fost director al Companiei Naţionale de Investiţii (3 ani), Dragoş Marius Botoroagă, administratorul unei firme (2 ani şi 6 luni). În cazul fostului ministru al Economiei Ion Ariton s-a menţinut achitarea. 

„Era clar că pentru noi trebuia o altă soluţie, s-a dat altă soluţie şi acum, fix acum, plec cu geamantanul unde trebuie. (..)Este o avalanşă împotriva grupului din jurul lui Traian Băsescu care a condus România şi împotriva lui şi asta e ", a declarat Obreja pentru Agerpres.

   

Dosarul „Gala Bute”

Pe 21 aprilie 2015, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au decis să o trimită în judecată pe Elena Udrea sub acuzaţiile de luare de mită, abuz în serviciu şi tentativă la folosirea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete pentru obţinerea pe nedrept de fonduri europene.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, Elena Udrea, în perioada în care era ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului, ar fi coordonat un sistem prin care persoanele cele mai apropiate acesteia (Ştefan Lungu, consilier personal al ministrului, Ana Maria Topoliceanu, director CNI, Gheorghe Nastasia, secretar general al ministerului şi Tudor Liberiu Breazu, asistent personal) ar fi primit, cu ştiinţa Elenei Udrea, sume de bani de la reprezentanţii unor societăţi comerciale, pentru a le garanta plata la timp a lucrărilor finanţate de minister.

Sumele obţinute ar fi intrat fie nemijlocit în posesia Elenei Udrea (în numerar ori prin plata unor bunuri şi servicii), fie în patrimoniul unor persoane indicate de aceasta. Udrea şi-ar fi exercitat atribuţiile în mod nelegal şi i-ar fi determinat şi pe alţi funcţionari din cadrul ministerului să îşi încalce atribuţiile, cu prilejul achiziţiei de servicii de publicitate la Gala Bute, prejudiciind bugetul ministerului.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite