Elena Udrea rămâne în arest. Judecătorii din Bulgaria i-au respins cererea de eliberare şi au amânat decizia privind extrădarea în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elena Udrea FOTO Ionuţ Mureşan
Elena Udrea FOTO Ionuţ Mureşan

Judecătorii bulgari au amânat pentru 8 iunie decizia privind extrădarea Elenei Udrea, potrivit Libertatea. Magistraţii au motivat decizia, explicând că au primit multe documente din partea autorităţilor române „cu mai puţin de 24 de ore înainte de şedinţă”. Instanţa din Sofia a respins şi solicitarea de eliberare a fostului ministru.

Judecătorii Curţii de Apel din Sofia ar fi trebuit să ia miercuri, 1 iunie, o decizie privind contestaţia pe care Elena Udrea a făcut-o, după ce judecătorii din Blagoevgrad au hotărât punerea în executare a mandatului european de arestare emis pe numele ei. 

Udrea a cerut să nu fie trimisă în România şi a invocat condiţiile din penitenciarele de la noi, iar procesul s-a amânat de mai multe ori. La ultimul termen, avocaţii au susţinut că extrădarea Elenei Udrea nu trebuie să aibă loc întrucât „în România i-a fost încălcat dreptul la un proces echitabil”. „Mă simt în siguranţă în Bulgaria”, le-a spus fostul ministru judecătorilor bulgari, potrivit Libertatea.

Potrivit sursei citate, judecătorii au motivat amânarea pentru 8 iunie, dată la care expiră perioada celor 60 de zile de punere în aplicare a mandatului european de arestare, pentru că multe documente „au fost trimise de România instanţei bulgare cu mai puţin de 24 de ore înainte de şedinţa de astăzi” şi „este necesar ca materialele relevante să fie traduse în bulgară”.

Judecătorii au respins cererea de plasare în arest la domiciliu

Judecătorii au respins şi cererea Elenei Udrea privind eliberarea din arest şi plasarea în detenţie la domiciliu, după ce fostul ministru a spus că a închiriat o locuinţă în oraşul de la graniţă. Magistraţii au explicat că modificarea privind arestul nu este justificată, întrucât nu a fost depăşit termenul de examinare a cauzei pentru extrădare şi cauza poate fi soluţionată curând. 

În cazul în care judecătorii resping contestaţia fostului ministru privind extrădarea, Udrea va fi trimisă în România şi va ajunge la Penitenciarul Târgşor, pentru a executa pedeapsa de 6 ani de închisoare primită în dosarul Gala Bute.

Potrivit legislaţiei bulgare, transferul trebuie pus în practică în maxim 10 zile de la pronunţarea hotărârii judecătoreşti de executare a mandatului european de arestare.


 

EvenimentePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite