DOSARUL REFERENDUMUL. Şefi din  Direcţia pentru Evidenţa Populaţiei, audiaţi la Parchetul General

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Comisarul şef Florin Baba a fost chemat de procurori la audieri în dosarul "Referendumul" FOTO: Mediafax
Comisarul şef Florin Baba a fost chemat de procurori la audieri în dosarul "Referendumul" FOTO: Mediafax

Adjunctul Direcţiei pentru Evidenţa Populaţiei, Florin Baba, şi jurista instituţiei, Laura Cusa, au fost convocaţi, marţi, pentru audieri de către procurorii Parchetului General, în dosarul "Referendumul".

De asemenea, la Parchet s-a prezentat pentru a fi audiat şi Constantin Chiper, secretar de stat pentru Relaţia cu Instituţiile Prefectului, din Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI). 

În acest dosar sunt deja cercetaţi fostul ministru al Administraţiei, Victor Paul Dobre, secretarul de stat al MAI Ioan Căbulea şi şeful Direcţiei Evidenţa Populaţiei, Constantin Manoloiu. Aceştia sunt acuzaţi de abuz în serviciu.

Parchetul General s-a autosesizat, în această cauză, imediat după ce şeful Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date, Constantin Manoloiu a trimis Curţii Constituţionale (CC) o comunicare suplimentară în care preciza că MAI nu-şi poate asuma cifra alegătorilor, după ce informase deja CC că aceasta este de peste 18,2 milioane.

Cercetările anchetatorilor au stabilit că Ioan Căbulea ar fi fost cel care a dispus, pe 1 august, ca şeful Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor să întocmească actul oficial conform căruia MAI nu-şi poate "asuma veridicitatea numărului de persoane înscrise în listele electorale permanente". De asemenea, pe 2 august, Căbulea a semnat adresa oficială către Curtea Constituţională prin care a transmis înscrisul menţionat, "care a fost întocmit din dispoziţia sa, prin încălcarea legislaţiei în materie", potrivit procurorilor. 

Prin comunicarea din 2 august, chestorul Constantin Manoloiu "a urmărit să invalideze listele electorale permanente actualizate şi comunicate, privind numărul de cetăţeni cu drept de vot, încălcând cadrul legislativ aplicabil în materia referendumului care reglementează expres atribuţiile ce revin instituţiei pe care o conduce", susţin procurorii.

Cât îl priveşte pe fostul ministru delegat, Victor Paul Dobre, procurorii au cerut Camerei Deputaţilor aviz pentru începerea urmăririi penale împotriva acestuia. El este acuzat că a acceptat să-şi pună semnătura pe documentele trimise de Manoloiu Curţii Constituţionale. 

Pe 13 august a fost audiat, dar în calitate de martor, şi fostul ministru de Interne Ioan Rus (care a demisionat din funcţie în 6 august).

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite