Dosarul „Microsoft“: Dorin Cocoş , Remus Truică, Dinu Pescariu şi Cătălin Harnagea, „călcaţi” de mascaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dorin Cocoş, Remus Truică, Cătălin Harnagea şi Dinu Pescariu au primit vizita neanunţată a procurorilor anticorupţie COLAJ FOTO Adevărul
Dorin Cocoş, Remus Truică, Cătălin Harnagea şi Dinu Pescariu au primit vizita neanunţată a procurorilor anticorupţie COLAJ FOTO Adevărul

Procurorii anticorupţie au făcut joi nu mai puţin de 56 de percheziţii în dosarul „Licenţe Microsoft contra şpagă”. Printre locuinţele şi birourile vizate de descinderile anchetatorilor s-au numărat şi cele ale fostului şef al SIE, Cătălin Harnagea, ale oamenilor de afaceri Dorin Cocoş şi Remus Truică, dar şi sediul firmei lui Claudiu Florică, fostul şef al Fujitsu în România, considerat creierul acestei mega-afaceri.

Tot ieri, procurorii au verificat şi casa omului de afaceri Nicolae Dumitru, cel care controlează grupul de firme Niro, dar şi pe cea a fostului ministru Gabriel Sandu. Nu a scăpat de vizita anchetatorilor nici fostul consilier prezidenţial Dorin Marian şi nici Dinu Pescariu.

În dosarul Microsoft, anchetatorii verifică şi contractul privind Sistemul Integrat pentru Securizarea Frontierei de Stat, încheiat între EADS Germania şi Ministerul de Interne.

CONTRACTE DE PESTE UN MILIARD DE EURO

Mai exact, dosarul vizează activitatea a trei ministere: Ministerul Educaţiei, Ministerul de Interne şi Ministerul Comunicaţiilor, dar şi cea a Secretariatului General al Guvernului.

Astfel, procurorii verifică modul în care au fost închiriate 179.259 de licenţe pentru pachete de tip ProDesktop şi 6.828 de licenţe pentru sisteme de operare Windows Server, cu luarea în calcul a tuturor staţiilor de lucru şi a serverelor achiziţionate în perioada 2001 – 2008.

De asemenea, la baza anchetei stă şi încheierea contractului de furnizare produse în baza căruia Ministerul pentru Societatea Informaţională s-a obligat să plătească preţul aferent numărului total de licenţe, mai mare cu 72.990 faţă de numărul de computere compatibile cu noile produse software. Cel puţin patru contracte sunt verificate de procurorii DNA. Unul dintre ele este cel de închiriere de licenţe Microsoft încheiat cu Microsoft Ireland prin intermediul Fujitsu Siemens Computers Austria, în valoare de 105 milioane dolari, dar şi cel încheiat între Ministerul Comunicaţiilor şi consorţiul D-CON.NET, în valoare de 96 milioane euro. De asemenea, sunt cercetate şi contractul privind Sistemul Educaţional Informatizat încheiat între Siveco şi Ministerul Educaţiei, în valoare de 124 milioane de euro şi contractul privind Sistemul Integrat pentru Securizarea Frontierei de Stat încheiat între EADS Deutschland GmbH Germania şi Ministerul de Interne, în valoare de 734 milioane de euro.

NOUĂ MINIŞTRI SUSPECTAŢI DE CORUPŢIE

În acest caz, preşedintele Traian Băsescu a semnat încă din 3 octombrie avizul privind începerea urmăririi penale în cazul foştilor miniştri Adriana Ţicău, Gabriel Sandu, Alexandru Athanasiu, Mihai Tănăsescu şi Daniel Funeriu, suspectaţi în dosarul „Microsoft” fie de abuz în serviciu, fie de luare de mită. Camera Deputaţilor a decis prin vot ridicarea imunităţii pentru fostul ministru al Comunicaţiilor Valerian Vreme, care va putea fi urmărit penal în acest caz. Pentru europarlamentarul PSD Dan Nica ridicarea imunităţii trebuie decisă de Parlamentul European, iar în cazul Ecaterinei Andronescu şi Şerban Mihăilescu şi ei suspecţi în dosar, de senatori.
Cel care a gestionat întreaga relaţie între autorităţi, firmele cliente, off-shore-uri şi comisioanele uriaşe este însă Claudiu Florică, fostul şef al Fujitsu Siemens. ;
“Claudiu Florică a reuşit să creeze un mecanism funcţional prin care puteau fi obţinute de la stat, fără licitaţie, sume în jur de 100 - 150 milioane dolari“ - martor în dosarul DNA.

“Banii rezultaţi din contractul cu Fujitsu Siemens au fost distribuiţi conform unui algoritm ce a fost stabilit anterior între persoanele şi firmele implicate“ - martor în dosarul DNA.

Cum a luat naştere dosarul „Microsoft“

Ancheta în dosarul „Microsoft“ a demarat la sesizarea Corpului de Control al primului ministru, ca urmare a unor verificări făcute la Ministerul pentru Societatea Informaţională şi la Ministerul Educaţiei Naţionale, în legătură cu închirierea de licenţe educaţionale. Raportul de control semnala încheierea ilegală a contractului de închiriere licenţe, din 15 aprilie 2009, extins ulterior pentru produse educaţionale Microsoft, a actelor adiţionale la acest contract, precum şi a contractelor aferente derulării Programului „Sistem Educaţional Informatizat”.

Astfel, ei au descoperit că în filiera licenţelor Microsoft apar şi numele unor oameni de afaceri importanţi care sunt cunoscuţi ca având legături strânse cu partidele politice. Aceştia ar fi jucat rolul de intermediari în mituirea demnitarilor, având grijă să oprească şi pentru ei sume consistente, mai spun procurorii.

Astfel, unul dintre martori le-a relatat procurorilor că în cursul anului 2008, în contextul finalizării contractului dintre Guvernul României şi Microsoft, Claudiu Florică, şeful Fujitsu Siemens ar fi apelat la Dinu Pescariu, despre care se ştia că avea o relaţie bună cu Dorin Cocoş pentru a-l susţine în cadrul licitaţiei ce urma a se realiza.

În perioada respectivă, susţin anchetatorii, ar fi avut loc mai multe întâlniri între Claudiu Florică şi ministrul Comunicaţiilor, Gabriel Sandu. „Ulterior adjudecării licitaţiei de către firma D.Con.Net., Dorin Cocoş a stabilit modul în care trebuie distribuite sumele transferate către Barringwood Investment Ltd.  Cred că această societate era controlată de Dinu Pescariu. Ştiu că printre beneficiarii acestor sume se regăseau Gabriel Sandu, Gheorghe Ştefan, Dorin Cocoş, Pescariu Dinu, Nicolae Dumitru. (...) Din câte am auzit, Dorin Cocoş a primit aproximativ 8 – 9 milioane euro, iar Gheorghe Ştefan circa 3 milioane de euro. Tot în jur de 3 milioane a primit şi Gabriel Sandu. Cred că în privinţa lui Dinu Pescariu se discuta despre o sumă de circa 3.000.000 de  euro”, se arată în declaraţia martorului.

Afacerile şi averea lui Dorin Cocoş

Omul de afaceri Dorin Cocoş (53 de ani) a devenit celebru după 2005, pe când era soţul Elenei Udrea. Până atunci, el era cunoscut doar în mediul de afaceri şi în cel politic, fără să fie un personaj monden. A fost considerat un apropiat al preşedintelui Traian Băsescu.

Averea acestuia era cotată anul trecut, înainte de divorţul de Elena Udrea, la aproximativ 10 milioane de euro. Printre afacerile sale de succes se numără cea cu parcările din Bucureşti, administrate prin firma sa Dalli, Euro Hotels International, Restaurantul Casa Enache, precum şi alte companii. El este partener de afaceri cu patronii Euro Construct Trading ’98 şi ai celebrului restaurant „Golden Blitz”. În urma divorţului cu Elena Udrea, averea acestuia a scăzut considerabil.

Săracul fost ministru Gabriel Sandu

Gabriel Sandu (51 de ani) a fost ministru al Comunicaţiilor în guvernul condus de Emil Boc. Dar declaraţia sa de avere este ca şi inexistentă. Potrivit ultimei declaraţii de avere, depusă în anul 2010, fostul ministru Gabriel Sandu avea doar un credit pe 30 de ani, de 80.000 de euro. Nu avea niciun depozit, nicio casă sau apartament, nici vreun teren sau alte bunuri demne de trecut în declaraţie. Anterior însă, acesta a deţinut împreună cu soţia două clădiri şi un teren. În urma divorţului, Gabriel Sandu a rămas fără aceste imobile. Gabriel Sandu a deţinut mai multe funcţii de conducere în diverse companii private. Conform CV-ului său, în prezent este director al firmei Maximus Grup SRL.

Cătălin Harnagea, între SIE şi afaceri

Cătălin Harnagea (56 de ani) a fost şeful Serviciului de Informaţii Externe în perioada 1997-2001. După Revoluţie, Harnagea a intrat în presă, fiind redactor la mai multe publicaţii.

În 1996 a devenit consilier prezidenţial al lui Emil Constantinescu, de unde a fost apoi propulsat în fruntea SIE. A revenit în mediul privat, la compania Petromidia, şi a devenit şi om de afaceri, fiind acţionar în companii ce se ocupă cu comerţul de combustibili, dar şi cu vânzarea automobilelor BMW. La sfârşitul anului 2000, cu trei luni înainte să plece din fruntea SIE, Harnagea a primit Ordinul Naţional „Pentru Merit“ în grad de Mare Cruce „pentru merite deosebite în apărarea intereselor fundamentale ale statului român“.

Remus Truică, omul din cabinetul lui Năstase

Omul de afaceri Remus Truică (44 de ani) a cunoscut ascensiunea în mediul politic şi cel de afaceri în perioada în care a fost premier Adrian Năstase, căruia i-a fost şef de cabinet. Afacerile şi le-a început pe zona internetului, unde s-a asociat cu Alexandru Bittner, Adrian Petrache (ale căror nume apar în dosarul Microsoft). Omul de afaceri deţine un adevărat palat în pădurea Snagov, la câţiva kilometri de
Bucureşti, pe un teren de cel puţin două hectare. Alături de un asociat, el deţine şi o companie aeriană de transport de pasageri cu elicoptere.

Relaţia sa cu celebra cântăreaţă Patricia Kaas l-a adus şi în paginile tabloidelor. A urmat apoi divorţul de soţia sa.

EvenimentePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite