Dosar penal pentru divulgare de informaţii secret de serviciu în contextul răspândirii infecţiilor cu coronavirus

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Inquam Photos
FOTO Inquam Photos

parchetul General a anunţat joi deschiderea unui dosar penal pentru divulgarea de informaţii secrete de serviciu sau nepublice, ce ar fi condus la crearea unei stări de panică în contextul răspândirii infecţiilor cu coronavirus. Procurorii anchetează scurgerea de informaţii din timpul şedinţei Grupului de suport tehnico-ştiinţific privind gestionarea bolilor înalt contagioase de luni, 09 martie.

„La data de 10 martie 2020, procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-au sesizat din oficiu cu privire la comiterea infracţiunii de divulgarea informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice, faptă prev. de art. 304 alin. (1) din Codul Penal, ca urmare a apariţiei în mass-media a unor informaţii referitoare la conţinutul Hotărârii nr. 8 din data de 9 martie 2020, emisă de Ministerul Afacerilor Interne-Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, informaţii a căror transmitere a creat o stare de panică şi confuzie la nivel naţional, în contextul creşterii răspândirii virusului Covid-19 pe teritoriul României”, se arată în comunicatul Parchetului General.

Sunt vizate informaţiile apărute în presă în timpul şedinţei de luni a Grupului de suport tehnico-ştiinţific privind gestionarea bolilor înalt contagioase, când a fost decisă închiderea lcolilor până pe 22 martie.

„În fapt, în cursul zilei de 9 martie 2020, în intervalul orar 13:00-14:35, în timp ce la sediul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) - Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) a avut loc şedinţa Grupului de suport tehnico-ştiinţific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României au fost divulgate, fără drept, în spaţiul public, informaţii confidenţiale care erau în curs de analizare şi aprobare de către acest grup de specialişti din cadrul MAI-DSU.

Astfel, la momentul divulgării, Hotărârea nr. 8 din data de 9.03.2020 nu prezenta forma finală, cu toate modificările adoptate ulterior, şi nu era aprobată de către Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă (CNSSU), în conformitate cu prevederile art. 8 ind. 2 din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 21/2004 privind Sistemul Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă, care s-a întrunit în şedinţă la orele 16:00, fiind afectat modul de comunicare a unor informaţii corecte şi asumate de către instituţiile publice abilitate să facă astfel de comunicări, astfel încât să nu se creeze stare de panică şi confuzie la nivel naţional în contextul creşterii răspândirii virusului COVID-19 pe teritoriul României”, se mai arată în comunicatul parchetului.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite