Dan Voiculescu vrea să beneficieze de legea recursului compensatoriu. Ar putea primi chiar şi despăgubiri pentru condiţiile din penitenciar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dan Voiculescu vrea să beneficieze de legea recursului compensatoriu
Dan Voiculescu vrea să beneficieze de legea recursului compensatoriu

Liberat condiţionat în iulie 2017, Dan Voiculescu vrea să beneficieze de recursul compensatoriu. Fostul senator susţine, într-o cerere adresată magistraţilor, că ar trebui să i se aplice legea care scade din pedeapsă şase zile la fiecare lună petrecută în detenţie în condiţii improprii.

Judecătoria Sectorului 5 analizează, joi, cererea lui Dan Voiculescu, în baza Legii recursului compensatoriu.

Legea spune că perioada rămasă după eliberarea condiţionată reprezintă o perioadă de supraveghere pentru persoana condamnată care a beneficiat de o astfel de măsură.

Dan Voiculescu a fost eliberat în vară, printr-o decizie definitivă luată la momentul respectiv de Tribunalul Bucureşti. Magistraţii au considerat că perioada executată şi câştigată de Dan Voiculescu prin activităţile desfăşurate în detenţie – redactarea unor lucrări ştiinţifice, munca făcută în penitenciar – adică peste 1.400 de zile în acest caz, este suficientă. Pedeapsa totală era de peste 3.600 de zile. Restul – aproximativ 2.200 de zile – ar reprezenta perioadă de supraveghere.

În aceste condiţii, o eventuală aplicare a recursului compensatoriu ar reduce această perioadă de supraveghere. 

Legea recursului compensatoriu care a intrat în vigoare pe 19 octombrie prevede că pentru fiecare 30 de zile în condiţii care nu respectă legislaţia deţinutul să beneficieze de şase zile considerate executate.

Potrivit ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, statul va oferi despăgubiri între 5 şi 8 euro pentru deţinuţii care au executat integral pedepsele în condiţii necorespunzătoare înainte de intrarea în vigoare a Legii recursului compensatoriu. Asta cu toate că afaceristul nu a achitat nici prejudiciul în dosarul ICA, în care a fost condamnat, şi nici cheltuielile de judecată.

Dan Voiculescu a fost eliberat condiţionat, în urma executării unei treimi din pedeapsa de 10 ani primită, în 2014, în dosarul „ICA”.

Te-ar putea interesa şi:

Dan Voiculescu, primul interviu după eliberare:  „Să sperăm că vom avea un DNA fără Kovesi. Fără ea se schimbă totul. Peştele de la cap se împute”

Evenimente


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri