Curtea Supremă a stabilit ultimul termen în dosarul „Gala Bute” pe 13 aprilie. Avocatul Elenei Udrea: Medicii i-au recomandat odihnă absolută

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elena Udrea la DNA FOTO Inquam/Liviu Florin Albei
Elena Udrea la DNA FOTO Inquam/Liviu Florin Albei

Dosarul Gala Bute, în care fostul ministru Elena Udrea are o condamnare pe fond la 6 ani de închisoare cu executare pentru luare de mită şi abuz în serviciu se apropie de final. Pe 13 aprilie au loc pledoariile finale în acest dosar după care va fi pronunţată sentinţa definitivă.

Avocatul Elenei Udrea a cerut amânarea termenului de astăzi, invocând dreptul inculpatului de a fi prezent la audierea martorilor. În acelaşi timp însă apărătorul a explicat că Elena Udrea este în imposibilitatea obiectivă de a se prezenta la proces. 

Conform Ziare.com apărarea ar fi înaintat instanţei mai multe înscrisuri medicale cu privire la starea de sănătate a fostului ministru şi recomandarea medicului la odihnă absolută pentru Elena Udrea. 

„Din 13 martie, timp de 22 de zile, este in imposibilitate de a se ridica din pat", a susţinut avocatul.

Completul de judecată a respins solicitarea avocaţilor Elenei Udrea, susţinând că "din înscrisurile medicale rezultă lipsa de previzibilitate de participare la proces".

În plus, potrivit sursei citate, instanţa a mai respins cererea apărătorilor Elenei Udrea de a fi citaţi doi martori pentru următorul termen, unul dintre aceştia aflat în Mexic iar altul a cărui identitate aceştia au refuzat să o comunice public.

La termenul de astăzi au fost audiaţi, în calitate de martori, omul de afaceri Adrian Tudosie Şinică, care a povestit instanţei despre modul în care se realiza evaziunea fiscală cu ajutorul contractelor fictive, şi fostul deputat PDL Radu Zetreanu.

La ultimul termen din 13 aprilie urmează să fie audiaţi Rudel Obreja, Tudor Breazu, precum şi omul de afaceri Adrian Gărdean, ultimul fiind martor-denunţător în dosar.

În luna februarie, Elena Udrea a anunţat că este însărcinată şi că va avea gemeni. Ea se află în Costa Rica împreună cu fosta şefă a DIICOT, Alina Bica.

Elena Udrea a fost condamnată de Curtea Supremă, pe 29 martie 2017, la şase ani de închisoare cu executare în dosarul "Gala Bute" pentru luare de mită şi abuz în serviciu.

În acelaşi dosar, Rudel Obreja, fost preşedinte al Federaţiei Române de Box, a fost condamnat la cinci ani închisoare cu executare, iar Tudor Breazu, administratorul terenurilor de la Nana deţinute de Elena Udrea, a primit trei ani de închisoare cu executare. Ion Ariton, fost ministru al Economiei, a fost achitat pentru acuzaţiile de participaţie improprie la abuz în serviciu şi folosire a influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite. Ştefan Lungu, fost consilier al Elenei Udrea, a primit un an şi şase luni cu suspendare, Gheorghe Nastasia, fost secretar general în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, a primit patru ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere, Ana Maria Topoliceanu, fost director al Companiei Naţionale de Investiţii, trei ani de închisoare cu suspendare, şi Dragoş Marius Botoroagă, administratorul unei firme, doi ani şi şase luni cu suspendare.

Curtea a mai decis ca fostul ministru Elena Udrea să plătească aproape 3 milioane de euro despăgubiri.

Acuzaţiile

Potrivit DNA, Udrea a coordonat un sistem prin care persoanele cele mai apropiate ei, şi anume Lungu, Topoliceanu, Nastasia şi Breazu, au primit, cu ştiinţa sa, sume de bani de la reprezentanţii unor societăţi comerciale pentru a le garanta plata la timp a lucrărilor finanţate de ministerul pe care inculpata îl conducea.

Anchetatorii spun că sumele obţinute au intrat fie nemijlocit în patrimoniul Elenei Udrea (în numerar ori prin plata unor bunuri şi servicii), fie în patrimoniul unor persoane indicate de aceasta (organizaţia Bucureşti a PDL şi Rudel Obreja).

Udrea mai este acuzată că a determinat alţi funcţionari din minister să îşi încalce atribuţiile, cu prilejul achiziţiei de servicii de publicitate la 'Gala Bute', prejudiciind bugetul instituţiei şi creând un folos necuvenit pentru Rudel Obreja. 

EvenimentePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite