Curtea de Apel: Mircea Diaconu este membru în Parlamentul European. ANI a pierdut procesul, dar face recurs

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mircea Diaconu a câştigat procesul cu ANI la Curtea de Apel Bucureşti FOTO Mediafax
Mircea Diaconu a câştigat procesul cu ANI la Curtea de Apel Bucureşti FOTO Mediafax

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a pierdut, vineri, la Curtea de Apel Bucureşti procesul în care a contestat calitatea de membru în Parlamentul European a lui Mircea Diaconu. Sentinţa nu este definitivă. Preşedintele ANI, Horia Georgescu, a anunţat că va contesta decizia magistraţilor.

Judecătorii Curţii de Apel Bucureşti au respins cererea Agenţiei Naţionale de Integritate de anulare a hotărârii Biroului Electoral Central (BEC) privind atribuirea mandatului de europarlamentar lui Mircea Diaconu.

Instanţa Curţii de Apel Bucureşti a respins ca neîntemeiată acţiunea Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI). De asemenea, instanţa a respins ca inadmisibilă cererea ANI de anulare a procesului verbal al Biroului Electoral Central din 29 mai privind centralizarea voturilor şi atribuirea mandatelor la alegerile pentru Parlamentul European din 25 mai.

"Admite excepţia lipsei capacităţii de folosinţă a pârâtului BEC şi respinge în consecinţă acţiunea formulată în contradictoriu cu acest pârât. Respinge excepţia lipsei calităţii procesuale active, a lipsei de interes a acţiunii, precum şi a lipsei de obiect. Respinge ca inadmisibilă acţiunea în ceea ce priveşte cererea de anulare parţială a procesului-verbal al BEC din 29.05.2014 privind centralizarea voturilor şi atribuirea mandatelor la alegerile pentru Parlamentul European 25 mai 2014. Respinge în rest, acţiunea reclamantei, astfel cum a fost completată, ca neîntemeiată", se arată în decizia instanţei.

Decizia de vineri a magistraţilor nu este definitivă şi poate fi contestată.

ANI va contesta decizia Curţii de Apel Bucureşti

Preşedintele Agenţiei Naţionale de Integritate, Horia Georgescu, a declarat vineri că instituţia pe care o conduce va contesta decizia Curţii de Apel Bucureşti în cazul europarlamentarului Mircea Diaconu.

Horia Georgescu s-a declarat optimist cu privire la şansele pe care Agenţia Naţională de Integritate (ANI) le va avea în faţa judecătorilor de la Curtea Supremă, care vor soluţiona contestaţia, semnalând totodată faptul că la nivelul curţilor de apel nu există o practică unitară în cazul unor astfel de procese.

„Noi avem cunoştinţă de opinia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie într-o decizie a Curţii Constituţionale. În plus, în luna iunie, Curtea Constituţională a emis o altă decizie care a clarificat acel text de lege referitor la interdicţia de a ocupa o funcţie eligibilă indiferent de tipul ei. După două decizii ale Curţii Constituţionale şi cu opinia Înaltei Curţi, eu privesc optimist spre recursul pe care îl vom formula”, a spus Georgescu după conferinţa de lansare a unui sistem informatic de prevenire a conflictelor de interese în achiziţii publice.

Inspectorii ANI susţin că fostul liberal nu are voie să ocupe funcţia de europarlamentar şi nici o altă funcţie publică până în 2015, după ce a fost declarat incompatibil de magistraţii Curţii Supreme în 2012.

Potrivit legii, Parlamentul European nu poate invalida mandatul lui Mircea Diaconu, în lipsa unei hotărâri a instanţei româneşti.

În iunie, Agenţia Naţională de Integritate a contestat la Curtea de Apel Bucureşti calitatea de membru în Parlamentul European a lui Mircea Diaconu, sesizând şi legislativul european că fostul senator a fost în incompatibilitate. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite