Cum se pregătesc autoritățile pentru viscol: jumătate de țară, sub avertizare meteo de vreme foarte rea

0
Publicat:

Peste 4.000 de pompieri, cu 3.000 de mijloace tehnice, și peste 13.000 de angajaţi MAI, pregătiţi să intervină în zonele vizate de atenţionările de vreme severă.

Deszăpezire Arhivă Adevărul
Deszăpezire Arhivă Adevărul

Peste 4.000 de pompieri cu aproape 3.000 de mijloace tehnice sunt pregătiţi să intervină, în judeţele aflate sub incidenţa codurilor de vreme severă, în sprijinul populaţiei şi autorităţilor locale, pentru preîntâmpinarea situaţiilor care pot pune în pericol viaţa şi bunurile.

"În contextul emiterii de către Administraţia Naţională de Meteorologie a avertizărilor privind producerea unor fenomene meteorologice periculoase determinate de precipitaţii abundente şi viscol, care vizează mai multe judeţe din ţară, IGSU a dispus unităţilor subordonate luarea măsurilor necesare pentru prevenirea şi gestionarea operativă a unor eventuale situaţii de urgenţă", informează un comunicat al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) transmis, sâmbătă.

La nivelul IGSU şi unităţilor din judeţele vizate de vremea neprielnică vor fi activate grupele operative şi suplimentate rezervele de personal, pentru optimizarea misiunilor de răspuns.

"Potenţialele misiuni de căutare-salvare a persoanelor pot fi optim acoperite cu 40 autovehicule şenilate, 71 autospeciale pentru transport personal şi victime multiple (ATPVM), 32 autofreze pentru deblocarea drumurilor, 919 autospeciale de intervenţie la incendii şi 360 autospeciale SMURD", arată sursa citată.

Din ordinul inspectorului general al IGSU, Dan-Paul Iamandi, în sprijinul forţelor locale de intervenţie vor fi dislocate personal şi tehnică din alte judeţe, după cum urmează: ISU BIF va asigura câte o autospecială pentru transport victime multiple la ISUJ Constanţa şi ISUJ Ialomiţa; Unitatea Specială de Intervenţie în Situaţii de Urgenţă (USISU) va asigura o şenilată în sprijinul ISU Constanţa; ISU Galaţi va asigura o şenilată în sprijinul ISU Ialomiţa; ISU Mureş va asigura o autospecială pentru transport victime multiple în sprijinul ISUJ Buzău.

Peste 13.000 de angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne (MAI) sunt pregătiţi să intervină în zonele vizate de atenţionările de vreme severă - Cod Galben şi Cod Portocaliu, emise de către Administraţia Naţională de Meteorologie, potrivit cărora de sâmbătă şi până duminică, ora 16,00, în regiunile sudice, sud-estice şi în zona montană se vor înregistra intensificări ale vântului, precipitaţii însemnate cantitativ, ninsori, viscol şi polei.

Efectivele MAI - pompieri, poliţişti şi jandarmi - au la dispoziţie 6.000 de mijloace tehnice pentru a interveni în protejarea oamenilor, fluidizarea căilor de acces şi înlăturarea efectelor fenomenelor meteo periculoase.

La nivelul MAI au fost dispuse primele măsuri de pregătire astfel încât, dacă situaţia o va impune, intervenţiile în sprijinul populaţiei să se desfăşoare fără probleme, informează un comunicat al MAI transmis, sâmbătă, AGERPRES.

O atenţie deosebită va fi acordată în aceste zile circulaţiei pe drumurile publice, având în vedere că se aşteaptă depuneri de polei, una dintre principalele cauze de accident pe timp de iarnă.

"Utilajele de deszăpezire acţionează preventiv, la acest moment, pe DN 73 Fundata, DN 67C Novaci-Rânca, DN1 zona montană, DN 1A, unde ninge uşor şi este carosabil umed", arată sursa citată.

Situaţia la nivel naţional este monitorizată prin Centrul Naţional de Conducere Integrată care funcţionează la nivelul MAI, astfel încât să se poată asigura o cât mai eficientă coordonare a intervenţiilor din teren şi a resurselor necesare.

"Celor care intenţionează să efectueze deplasări în zonele cu risc, le recomandăm să verifice condiţiile de drum înainte de a pleca într-o călătorie. De asemenea, dacă vremea este severă, recomandăm să amâne călătoria sau să găsească rute alternative mai sigure. Nu plecaţi la drum, dacă nu aveţi autovehiculul pregătit pentru condiţiile de iarnă", avertizează MAI.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite