CSM: Activitatea de urmărire penală se desfășoară numai de către organele abilitate de drept și cu respectarea independenței procurorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul Superior al Magistraturii a reacționat într-un comunicat de presă în urma unor acuzații ale liderului AUR în care susținea că „procurorii așteaptă confirmări politice în instrumentarea dosarelor penale”. CSM a atras atenția la respectarea separației puterilor în stat.

CSM a reacționat la acuzațiile aduse de liderul AUR FOTO: Inquam Photos
CSM a reacționat la acuzațiile aduse de liderul AUR FOTO: Inquam Photos

Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a luat act de faptul că în cursul zilei de joi, 21 septembrie, deputatul George Simion, alături de alte persoane, a intrat în sediul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. Liderul AUR a afirmat cu această ocazie, potrivit comunicatului CSM, că  „procurorii așteaptă confirmări politice în instrumentarea dosarelor penale, precum și din partea serviciilor și ambasadelor”.

În replică, secția pentru procurori își manifestă dezacordul față de afirmațiile deputatului AUR.

„Secția pentru procurori își manifestă în mod ferm dezacordul față de astfel de afirmații publice, formulate într-o modalitate repetată și agresivă, cu depășirea limitelor admisibile ale discursului public și constată că acestea sunt de natură a intimida și afecta în mod grav independența procurorilor implicați în derularea procedurilor judiciare în curs, precum și de a exercita presiune cu privire la modalitatea în care activitatea acestora ar trebui să se desfășoare”, se arată într-un comunicat al CSM.

Sursa citată subliniază că secția pentru procurori respectă dreptul la opinie al fiecărui cetățean și reiterează că „activitatea de urmărire penală se desfășoară numai de către organele abilitate în drept, în cadrul legal incident, precum și cu respectarea independenței procurorilor în privința soluțiilor adoptate în cauzele penale pe care le soluționează”.

„În acest context, Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii atrage atenția cu privire la imperativul respectării separației și echilibrului puterilor în stat în cadrul dezbaterii publice, ce trebuie abordată în mod echilibrat și cu responsabilitatea necesară garantării independenței procurorilor, în vederea creșterii și consolidării încrederii societății în actul de justiție”, se precizează în comunicatul Consiliului Superior al Magistraturii.

Liderul AUR a participat astăzi la un protest organizat la mai multe instituții publice. George Simion a intrat și în sediul Parchetului General, ocazie cu care a făcut o serie de acuzații.

„Suntem la Parchetul General, mergem și la ministerul Justiției să vedem ce părere are despre felul în care se încearcă manipularea alegerilor. Parchetul General să își facă treaba la fel ca celelalte instituții ale statului român. (..) Acest Parchet General ține pe loc mai multe dosare care nu au verificări de la băieți, de la partide, de la cei care ne conduc, de la ambasade, în loc să facă dreptate”, a afirmat liderul AUR.

EvenimentePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite