Cristina Tarcea, aviz unanim de la CSM pentru şefia Curţii Supreme

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Judecătoarea Cristina Tarcea (54 de ani), vicepreşedinte al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi fost secretar de stat în mandatul Rodicăi Stănoiu, este la un pas de a fi numită la şefia instanţei supremă. Candidat unic pentru această funcţie, Tarcea a trecut, joi, de un ultim hop înainte ca preşedintele Klaus Iohannis să semneze decretul de numire în fruntea celei mai importante instanţe a ţării.

Cristina Tarcea a primit aviz pozitiv, în unanimitate, din partea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Toţi cei zece membri ai Secţiei pentru judecători a CSM, întruniţi joi în şedinţă, au votat ca judecătoarea Cristina Tarcea să fie propusă preşedintelui României pentru funcţia de preşedinte al instanţei supreme. La vot a participat şi ministrul Justiţiei, Raluca Prună.
În faţa judecătorilor CSM, Cristina Tarcea a explicat că nu este uşor să conduci o instanţă fără sprijinul colegilor.

„Din anul 1990 am trecut în magistratură la Judecătoria Sectorului 3. Din 1996 până în 2004 am lucrat în Ministerul Justiţiei. A fost o experienţă pe care nu o regret deloc. Este deosebit de importantă comunicarea cu tot personalul instanţei. Dacă nu ai sprijinul colegilor nu este uşor“, a spus magistratul.

Drumul de la avocatură, la cea mai importantă instanţă a ţării

Judecătoarea Iulia Cristina Tarcea deţine funcţia de vicepreşedinte al Înaltei Curţi şi este delegată să asigure, în această perioadă, interimatul funcţiei de preşedinte, după plecarea Liviei Stanciu la Curtea Constituţională.

Tarcea a absolvit Facultatea de Drept a Universităţii Bucureşti în 1985. Între 1985 şi 1990 a fost avocat în baroul Ialomiţa. Din 1990 a devenit magistrat la Judecătoria Sector 3, Bucureşti.
Între 1999 şi 2002 a fost director al Direcţiei Agentului Guvernamental pentru Curtea Europeană a Drepturilor Omului, Integrare Europeană şi Drepturile Omului din cadrul Ministerul Justiţiei.
Între 2002 şi 2004 a ocupat funcţia de Secretar de Stat în Ministerul Justiţiei sub mandatul ministrului Rodicăi Stănoiu. Din 2004 este judecător la instanţa supremă, Secţia Civilă şi Proprietate Intelectuală. Este vicepreşedintele Curţii Supreme din septembrie 2013, fiind numită prin decret prezidenţial pentru un mandat de 3 ani.

Conform ultimei declaraţii de avere, judecătoarea Tarcea deţine un apartament în suprafaţă de 68 de metri pătraţi în Bucureşti, un autoturism Dacia Nova şi 177.000 de lei în conturi bancare.

A dat în judecată instanţa supremă

În 2015, judecătoarea Cristina Tarcea a dat în judecată instituţia pe care o conduce, deocamdată, ca interimar, alături de mai mulţi colegi, pentru neachitarea unor drepturi salariale. Concret, este vorba de plata dobânzii la „drepturile salariale restante“ încasate în anii anteriori.
În iulie 2016, procesul a fost câştigat de magistraţi la Tribunal, urmând să ajungă la Curtea de Apel Bucureşti pentru o soluţie definitivă.

În 2009, ca urmare a unui val de procese prin care magistraţii din întreagă ţară au dat în judecată Ministerul Justiţiei pentru plata a diverse sporuri, Guvernul a dispus ca, în baza deciziilor judecătoreşti definitive, să mărească salariile judecătorilor cu sumele stabilite de instanţe dar să plătească eşalonat aceste obligaţii.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite