Cristian Cioacă rămâne în arest. „Sunt nevinovat. Îmi sunt încălcate toate drepturile“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Avocata lui CRistian Cioacă, Maria Vasii, (centru) cere ca Cioacă să fie judecat în stare de libertate. FOTO Laurenţiu Ionescu
Avocata lui CRistian Cioacă, Maria Vasii, (centru) cere ca Cioacă să fie judecat în stare de libertate. FOTO Laurenţiu Ionescu

Astăzi, la Tribunalul Argeş, a avut loc primul termen de judecată în dosarul în care Cristian Cioaca este acuzat de omor deosebit de grav. Fostul poliţist este acuzat că şi-a ucis soţia şi apoi a tranşat cadavrul pe care l-a îngropat. Avocata lui Cristian Cioacă, Maria Vasii, a depus o nouă cerere de revocare a măsurii de arestare preventivă pe motiv, însă judecătorii au decis ca acesta să rămână în arest.

Cererea de revocare a fost respinsă, CIoacă rămânând în arest. Următorul termen de judecată, pentru procesul de fond, va avea loc, marţi, 2 aprilie.

Probele pe care le-a prezentat avocata lui Cristian Ciocă au fost nişte înscrisuri ale Interpol în care se spune că Emilia Ghinescu figurează ca ieşita din ţară.

De asemenea, probele de sânge descoperite în apartamentul din Braşov au fost negate ca fiind sângele Elodiei. Avocata lui Cristian Cioacă a spus că petele de sânge de pe hol sunt de fapt ale unui instalator chemat de Cristian Cioacă pentru a repara o instalaţie la baie. Instalatorul s-a tăiat şi de aici provin petele de sânge.

Crustele sunt material adeziv. Sângele nu rămâne roşu după cinci ani. Îşi schimbă culoarea în galben şi apoi în verde. Aceasta este cantitatea de sânge găsită în apartamentul din Braşov, 23 de mililitri, care ar fi intrat în această sticluţă (avocata a venit cu o sticluţă cu sânge) “, a pledat Maria Vasii, avocata lui Cristian Cioacă.

Avocata a încercat să îl impresioneze pe judecător pentru a beneficia de judecată în stare de libertate motivând că inculpatul a venit de fiecare dată la toate procesele şi că acesta merită să stea cu fiul său.

Cristian Cioacă a stat pe toată durata procesului în picioare cu capul sus. Cu toate că judecatorul i-a permis acestuia să stea jos, Cristian Cioacă a preferat să stea în picioare. La final, a fost întrebat de judecător dacă are ceva de declarat.

În cei cinci ani, cât am fost la serviciu, nu aţi avut nicio problema cu mine. Nu am avut nicio abatere. Sunt nevinovat şi nu am săvârşit fapta de care sunt acuzat. Îmi sunt încălcate toate drepturile. Vă promit că voi fi prezent la fiecare termen de judecată şi nu veţi avea problem cu mine“, a declarat Cioacă în faţa judecătorilor.

În 30 ianuarie, Cristian Cioacă a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului instanţei supreme pentru omor calificat şi profanare de morminte, după mai bine de cinci ani de la dispariţia soţiei sale, avocata Elodia Ghinescu. Potrivit Mediafax, procurorii arată în rechizitoriu că în noaptea de 29 spre 30 august 2007, "pe fondul unor relaţii conflictuale preexistente legate de un iminent divorţ generat de presupusele relaţii extraconjugale ale soţilor, în timp ce se aflau în dormitorul matrimonial, discuţiile au degenerat, context în care Cristian Cioacă i-a aplicat soţiei sale, Elodia Ghinescu, multiple lovituri, soldate cu decesul acesteia".

Cristian Cioacă a fost arestat în 5 decembrie 2012, de Curtea de Apel Bucureşti, care a admis recursul procurorilor faţă de cercetarea sa în libertate, hotărâtă de Tribunal Bucureşti.

Probele criminaliştilor, prelevate din locuinţa Elodiei şi a lui Cristian Cioacă, îl indică pe poliţist responsabil de uciderea avocatei şi tranşarea acesteia. Probe de sânge - identificate cu un aparat special, Crime Light - prelevate de sub zugrăveala apartamentului au fost expertizate, stabilindu-se că grupa sanguină aparţine Elodiei.

După ce ar fi ucis-o, Cioacă a transportat trupul soţiei sale în cada băii principale, unde l-a depesat pentru a-l putea ascunde mai uşor. Anchetatorii au spus că în noaptea crimei, copilul minor al cuplului se afla în apartament.

"Folosind o geantă de voiaj de dimensiuni mari, pe care victima o cumpărase în timpul vacanţei în Dubai, precum şi perdeaua de duş din baia aferentă dormitorului (aceasta din urmă fiind menită a împiedica eventualele scurgeri de sânge), inculpatul Cioacă Constantin Cristian a transportat fragmentele de cadavru în portbagajul autoturismului şi le-a ascuns într-un loc necunoscut. S-a constat şi lipsa unor obiecte, precum: un cuţit cu lungimea de 25-30 cm, două prosoape, geanta de voiaj şi perdeaua de duş", notează procurorii în rechizitoriu.

Manipulare a anturajului

"În zilele următoare, inculpatul a derulat o serie de activităţi menite a-i asigura evitarea tragerii la răspundere penală. Astfel, într-o primă fază, acesta a adunat în saci din polietilenă toate obiectele vizibil sau potenţial purtătoare de urme de sânge, produse cu ocazia agresiunii ori a depesării sau transportării cadavrului în vederea ascunderii acestuia şi le-a aruncat într-o râpă situată la 4,6 km de Poiana Braşov pe direcţia Râşnov, unde au fost găsite în data de 08.10.2007", au mai arătat procurorii.

Totodată, potrivit anchetatorilor, întrucât operaţiunile de spălare a urmelor de sânge de pe suprafaţa peretelui comun dintre dormitorul matrimonial şi baie "nu erau satisfăcătoare", Cioacă ar fi acoperit zonele cu un strat de glet şi unul de vopsea lavabilă.

Ulterior datei de 2 septembrie 2007, Cioacă ar fi desfăşurat "o operaţiune amplă de manipulare a persoanelor din anturajul său şi al soţiei sale", prezentând tuturor celor cu care intra în contact dovezile găsite la acea dată de un martor pe calculatorul familiei Cioacă-Ghinescu, referitoare la relaţia extraconjugală a Elodiei şi la vacanţa pe care şi-a petrecut-o împreună cu o altă persoană în Dubai.

"Scopul acestui demers era asigurarea unui curent de opinie nefavorabil victimei, care ar fi justificat ipoteza unei plecări voluntare de la domiciliu şi deturnarea atenţiei de la aspectul esenţial, respectiv varianta uciderii acesteia de către inculpat. După ce a întreprins toate aceste demersuri, în data 5 septembrie 2007, inculpatul Cioacă Constantin Cristian a anunţat oficial dispariţia soţiei sale", au precizat procurorii.

Cioacă, în arest preventiv din decembrie 2012

Curtea de Apel Bucureşti a decis, pe 5 decembrie, ca poliţistul Cristian Cioacă să fie trimis după gratii pentru omor deosebit de grav, iar acesta a fost ridicat de poliţişti din locuinţa sa din Piteşti şi transportata în Bucureşti pentru a-şi ispăşi pedeapsa.

În luna septembrie a anului trecut, procurorii au făcut noi percheziţii în apartamentul din Braşov, deţinut de avocata dispărută şi de soţul ei, Cristian Cioacă. În urma acestora, procurorii au găsit probe noi împotriva poliţistului. Sângele Elodiei ar fi fost găsit pe tocul pistolului poliţistului, aflat în torpedoul maşinii lui, dar şi pe mocheta din portbagaj. De altfel, mai multe pete de sânge au fost descoperite pe pereţii apartamentului lui Cioacă, pete care, potrivit avocatei familiei Ghinescu, depăşesc 50 de centimetri.

Anchetatorii sunt de părere că Cioacă a încercat să ascundă urmele crimei, dar a fost dat de gol de noile instrumente de investigaţie ale criminaliştilor. Procurorii au găsit urme chiar şi sub parchetul din casa celor doi.

Cristian Cioacă a mai fost acuzat de „furt între soţi”, după ce s-a constat că şi-ar fi păgubit soţia de bunuri în valoare de 500.000 de lei şi pe familia acesteia de bunuri în valoare de 200.000 de lei. Printre lucrurile revendicate de familia Ghinescu, se numără decoraţii militare, costume naţionale, o haină de blană şi două rochii de mireasă ale avocatei.

O poveste veche de cinci ani

Elodia Marilena Ghinescu a dispărut de acasă la sfârşitul lunii august 2007, însă Cristian Cioacă, atunci poliţist la Poliţia din Argeş, a anunţat dispariţia acesteia abia în 5 septembrie 2007, la solicitarea şefei lui.

Anchetatorii au luat în calcul, din primele momente, varianta crimei în cazul avocatei, principalul suspect fiind Cristian Cioacă, deoarece s-au găsit urme de sânge în apartamentul celor doi soţi şi în autoturismul bărbatului. Mai mult, în septembrie 2007, după două săptămâni de la dispariţie, anchetatorii au găsit într-o râpă haine având pete cu sângele Elodiei.

În octombrie 2007, într-o râpă lângă Râşnov au fost găsite uniforma de poliţist a lui Cioacă, alte obiecte ale acestuia şi ale Elodiei.

Elodia Marilena Ghinescu a dispărut de acasă la sfârşitul lunii august 2007, însă Cristian Cioacă, atunci poliţist la Poliţia din Argeş, a anunţat dispariţia acesteia abia în 5 septembrie 2007, la solicitarea şefei lui.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite