Conflictul din Valea Uzului. Premierul Dăncilă propune preluarea administrării cimitirului de către Ministerul Apărării, dar o decizie va fi luată după consultări

0
Publicat:
Ultima actualizare:
valea uzului

Viorica Dăncilă a spus că Guvernul a căutat soluţii pentru situaţia de la Valea Uzului, unde joi mai mulţi maghiari au fost loviţi de un grup de români, care a rupt poarta cimitirului, iar una dintre propuneri vizează preluarea administrării Cimitirului eroiilor de către Ministerul Apărării Naţionale, ”având în vedere faptul că în această necropolă sunt înhumaţi militari de mai multe naţionalităţi”.

Totodată, Dăncilă a subliniat că ”dezaprobă orice acţiune menită să alimenteze conflictul între cetăţenii României şi declaraţiile care instigă la ură şi la nerespectarea simbolurilor statale ale ţării noastre”, se arată într-un comunicat al Guvernului.

“Am urmărit cu mare atenţie ceea ce s-a întâmplat în aceste zile la Valea Uzului. Nu m-am pronunţat public cu privire la acest subiect pentru că nu am dorit să contribui la escaladarea situaţiei, dar împreună cu colegii mei din Guvern am acţionat pentru ca lucrurile să revină la normal şi să găsim soluţii acceptate de comunitatea locală, români şi maghiari, deopotrivă. Cetăţenii români, indiferent de etnie, aşteaptă de la noi soluţii, propuneri concrete, nu declaraţii contondente. Autorităţile guvernamentale şi oamenii politici au opţiunea dialogului, iar orice instigare la dezbinare între cetăţenii români, aşa cum din păcate am văzut în aceste zile, este intolerabilă”, consideră prim-ministrul.

Dăncilă a spus că în această perioadă Guvernul a căutat ”soluţii în spiritul asigurării dreptului neîngrădit al fiecăruia de a-şi comemora eroii şi de a cinsti memoria tuturor celor care au apărat libertatea, integritatea şi demnitatea poporului român cu jertfa supremă”.

În acest sens, una dintre propuneri este preluarea administrării cimitirului de către Ministerul Apărării Naţionale, dar orice decizie va fi luată după ce vor fi consultate toate părţile.

”Una dintre propuneri vizează preluarea administrării de către Ministerul Apărării Naţionale a Cimitirului eroilor căzuţi în cele două războaie mondiale - Valea Uzului şi consacrarea statutului de cimitir internaţional, având în vedere faptul că în această necropolă sunt înhumaţi militari de mai multe naţionalităţi. Însă, orice decizie va fi luată după consultări cu toate părţile implicate , se mai arată în  comunicat.

Jandarmeria Română a anunţat vineri, conform hotnews.ro, că a fost deschis un dosar penal şi se fac cercetări pentru distrugere după incidentele care au avut loc joi în Valea Uzului, când membrii unei organizaţii româneşti au rupt poarta cimitirului disputat între autorităţile române şi maghiare.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite