Cât de mari sunt salariile judecătorilor și procurorilor și ce sporuri au

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Legea care modifică pensiile speciale, promulgată joi de președintele Klaus Iohannis, nu va avea un impact prea mare asupra pensiilor magistraților, dat fiind că acestea vor fi de 80% din media salariilor și sporurilor din ultimele 48 de luni.

Un ciocan de judecător așezat pe multe bancnote de 100 și 200 de lei
Magistrații Înaltei Curți au salarii de peste 20.000 lei, la care se adaugă și sporuri

Legea promulgată joi de președintele Klaus Iohannis prevede că „judecătorii, procurorii, judecătorii de la Curtea Constituţională, magistraţii-asistenţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi de la Curtea Constituţională, precum şi personalul de specialitate juridică prevăzut la art. 221 alin. (1), cu o vechime de cel puţin 25 de ani realizată numai în aceste funcţii, se pot pensiona la împlinirea vârstei de 60 de ani şi pot beneficia de o pensie de serviciu în cuantum de 80% din baza de calcul reprezentată de media indemnizaţiilor de încadrare brute lunare şi a sporurilor avute în ultimele 48 de luni de activitate înainte de data pensionării”.

Cuantumul net al pensiei de serviciu nu poate fi mai mare de 100% din venitul net avut în ultima lună de activitate înainte de data pensionării.

Potrivit datelor oficiale publicate pe site-ul Înaltei Curți de Casație și Justiție, la care se face referire și în actul normativ, salariile brute ale magistraților sunt cuprinse între 16.171 lei pentru un magistrat asistent și 32.731 lei pentru președintele Înaltei Curți, după cum se poate vedea în tabelul de mai jos.

image

La aceste salarii se adaugă însă și o mulțime de sporuri pentru condiții de muncă grele, vătămătoare ori periculoase, spor pentru risc și suprasolicitare neuropsihică și spor pentru păstrarea confidențialității. Aceste sporuri sunt menținute la nivelul din decembrie 2022, respectiv 15%, 25% și 5%, plafonat la 30% din indemnizația de încadrare/salariul de bază.

Concret, un magistrat asistent încasează pe lângă cei 16.171 lei cel puțin 4.851 lei și cel mult 7.038 lei, președintele ÎCCJ încasând pe lângă cei 32.731 lei și sporuri de 9.207, din care se scad impozitul pe venit și contribuțiile.

Salariile procurorilor nu sunt atât de mari ca ale judecătorilor

Spre comparație, datele publicate pe site-ul Ministerului Public arată că salariile procurorilor nu sunt atât de mari ca ale judecătorilor.

Acestea pleacă de la un minim de 20.880 lei brut la care se adaugă sporuri de risc și suprasolicitare neuropsihică, spor de confidențialitate, spor pentru condiții de muncă grele, vătămătoare sau periculoase, un total de 6.264 de lei.

Un procuror cu vechime mai mare de 20 de ani are o indemnizație de încadrare de aproape 30.000 lei, plus sporuri cumulate de 8.970 lei.

În cel-l privește pe procurorul general al PÎCCJ, acesta are o indemnizație de încadrare de 35.178 lei, la care se adaugă sporuri de 10.554 lei, potrivit datelor publice la data de 30 septembrie 2023.

image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite