Carmen Dan citată vineri la DIICOT ca martor în dosarul violenţelor din 10 august

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Carmen Dan a negat, în permanenţă, că a ordonat intervenţia violentă din 10 august/ FOTO gov.ro
Carmen Dan a negat, în permanenţă, că a ordonat intervenţia violentă din 10 august/ FOTO gov.ro

Fostul ministru de Interne Carmen Dan a fost citată vineri la DIICOT pentru a fi audiată, în calitate de martor, în dosarul privind intervenţia jandarmilor la protestul din 10 august 2018 din Piaţa Victoriei, transmite Agerpres, care citează surse judiciare.

Carmen Dan se afla la şefia MAI la momentul protestului din 10 august 2018. Ea a negat, în permanenţă, că a ordonat intervenţia violentă.

Procurorii DIICOT au reluat audierile în dosarul privind intervenţia în forţă a jandarmilor, miercuri fiind citat procurorul militar Bogdan Pîrlog, cel care a fost atunci în Piaţa Victoriei şi s-a sesizat în legătură cu acţiunea jandarmilor.

DIICOT are în lucru un dosar preluat de la Secţia Parchetelor Militare, în care sunt cercetaţi şefii din Jandarmerie care au dirijat acţiunea de intervenţie din 10 august 2018. Este vorba de colonelul Ionuţ Cătălin Sindile, şeful Jandarmeriei Române; colonelul Gheorghe Sebastian Cucoş, prim-adjunct al Jandarmeriei Române; maiorul Laurenţiu Cazan, director general al Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti, dar şi secretarul de stat Dan Chirică.

Procurorii militari susţineau că "mai multe acţiuni sunt suspectate a se circumscrie unor acte menite să determine şi să justifice necesitatea unei acţiuni de restabilire a ordinii publice şi să ajute la crearea aparenţei unei acţiuni legale de intervenţie în forţă a unităţilor de jandarmi pentru evacuarea protestatarilor aflaţi în Piaţa Victoriei din Bucureşti, cu consecinţa vătămării drepturilor legitime ale majorităţii protestatarilor privind libertatea de exprimare şi libertatea de întrunire prevăzute de Constituţia României, Legea nr. 60/1991 privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice şi Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, precum şi cu consecinţa exercitării unor acte de violenţă nejustificate de situaţia operativă şi de nevoile reale de imobilizare a persoanelor turbulente - acte îndreptate inclusiv împotriva copiilor, altfel decât în mod gradual şi fără a înceta după realizarea scopului misiunii, producându-se astfel vătămarea unui număr mare de participanţi la protest".

Dosarul violenţelor din 10 august a ajuns la DIICOT de la Parchetul General, unde a fost instrumentat iniţial. La parchetul antimafia exista, deja, o anchetă începută după ce Jandarmeria a acuzat o tentativă de lovitură de stat. Cele două cauze au fost reunite.

EvenimentePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite