Bogdan Aurescu, MAE: Riscurile scutului antirachetă, mai mici decât avantajele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Baza de la Deveselu din judeţul Olt va deveni, după 2015, bază NATO, a declarat secretarul de stat în MAE Bogdan Aurescu, la RFI, adăugând că îngrijorările Moscovei cu privire la scutul antirachetă vor fi discutate în Consiliul NATO-Rusia.

"Nu trebuie să uităm că suntem stat membru NATO deja de câţiva ani, avem un profil important în cadrul Alianţei şi prin instalarea acestui sistem antirachetă, eu cred că securitatea naţională a României creşte. Riscurile sunt cu mult mai mici decât avantajele pe care le presupune participarea României la acest proces", a spus oficialul la RFI.

Aurescu a precizat că îngrijorările Moscovei faţă de scutul antirachetă din judeţul Olt sunt discutate în Consiliul NATO-Rusia. "Acest proiect antirachetă se discută în cadrul NATO. Chiar astăzi la Bruxelles există o reuniune la nivel NATO-Rusia în care pe agendă se află chiar acest proiect. Discuţiile sunt în curs la nivelul Alianţei, la nivelul Consiliului NATO-Rusia, prin urmare, în acest cadru vor fi adresate aceste să spunem îngrijorări ale părţii ruse. Statele Unite şi Federaţia Rusă sunt în permanent contact, se consultă permanent cu privire la acest proiect".

Oficialul a mai precizat că scutul reprezintă un sistem strict defensiv, prin urmare, nu este îndreptat împotriva cuiva. "Sigur că există o serie întreagă de analize şi de estimări care indică faptul că din zona Orientului Mijlociu există actori statali, non-statali, care pot să-şi procure astfel de rachete balistice cu o rază destul de mare de acţiune şi care pot astfel atinge şi teritoriul României. Dar în nici un caz nu putem să spunem că un stat anume este cel care ne va ataca", conchide Bogdan Aurescu.

Potrivit unui oficial american care face parte din delegaţia ce negociază Acordul privind amplasarea, în România, numai amplasarea sistemului costă 400 de milioane de dolari, la care se adaugă 20 de milioane de dolari anual funcţionarea sistemului, fără a include rachetele. Pentru România nu implică niciun fel de costuri amplasarea acestui sistem, ţării nostre revenindu-i doar punerea la dispoziţie a fostei baze militare şi asigurarea pazei sistemului.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite