Barurile şi restaurantele din Bacău pot funcţiona ca înainte de pandemie.  Instanţa a suspendat hotărârea CJSU şi decizia este executorie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine: Adevărul
Imagine: Adevărul

22 de patroni de firme din Bacău îşi pot desfăşura activitatea în restaurantele, barurile sau magazinele pe care le deţin în judeţul Bacău la fel ca înainte de pandemie, după ce au reuşit să obţină în instanţă suspendarea hotărârea CJSU cu privire la măsurile anti-COVID luate pentru sectorul HORECA. Bacăul are o rată de incidenţă de 2,27 la 1.000 de locuitori, iar restaurantele trebuiau să funcţioneze la maxim 30% din capacitate.

UPDATE:Preşedintele CJ Bacău, Valentin Ivancea, a reacţionat pe Facebook după decizia instanţei. Ivancea spune că el a propus de la început măsuri graduale pentru domeniul HORECA, dar Comitetul Judeţean pentru situaţii de urgenţă nu a ţinut cont de ele.

„Tribunalul Bacău a dispus astăzi anularea unei părţi din hotărârea CJSU nr. 44/15.10.2020, obligând totodată CJSU la emiterea unei noi hotărâri care să conţină măsuri graduale de combatere a pandemiei în privinţa industriei locale Horeca. La momentul respectiv, am propus în şedinţa CJSU un set de măsuri graduale, convenit cu reprezentanţii Horeca, însă comitetul nu a vrut să ţină seama de acestea. Pe cale de consecinţă, reprezentanţii Horeca au acţionat în instanţă CJSU, obţinând decizia previzibilă de astăzi”, a scris pe Facebook şeful CJ Bacău.

Efectele hotărârii Tribunalului Bacău

Cele 22 defirme au atacat în instanţă hotărârea CJSU Bacău din data de 15 octombrie şi au câştigat, a declarat pentru „Adevărul” avocatul Adrian Cuculis. Astfel, spune avocatul, patronii respectivelor unităţi de alimentaţie publică pot să îşi desfăşoare activitatea în continuare.

Judeţul Bacău are o incidenţă de 2,27 la 1.000 de locuitori, astfel că restaurantele, barurile şi cafenelele pot să îşi desfîşoare activitatea cu 30% din locuri ocupate. Când judeţul Bacău va ajunge la 3 la mie, aceste unităţi urmau să se închidă. Acest lucru nu va mai fi valabil, deoarece instanţa a suspendat aceste prevederi, până la judecarea recursului. După recursul cu privire la suspendare se va lua în discuţie anularea actului administrativ.

Redăm decizia Tribunalului Bacău: „Respinge excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a pârâtului. Admite cererea de chemare în judecată. Anulează art. 2 alin.7 din Hotărârea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Bacău nr. 44 din data de 15.10.2020. Suspendă art. 2 alin. 7 Hotărârea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Bacău nr. 44 din data de 15.10.2020, până la soluţionarea definitivă a cauzei. Obligă pârâtul la emiterea unui alt HCJSU care să cuprindă măsuri graduale de combatere a COVID-19 pentru industria HORECA. Cu drept de recurs în 15 zile de la comunicare în ceea ce priveşte cererea de anulare şi 5 zile de la comunicare în ceea ce priveşte cererea de suspendare, cale de atac care se va depune la Tribunalul Bacău, Secţia a II-a civilă şi de contencios administrativ şi fiscal, sub sancţiunea nulităţii. Pronunţată conform art 396 alin.2Cod procedură civilă, azi, 03.11.2020”

Aliniatul suspendat din respectiva hotărâre este următrorul:

„(7) Activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, în interiorul clădirilor, este permisă fără a depăşi 50% din capacitatea maximă a spaţiului şi în intervalul orar 6,00-23,00, în localităţile unde incidenţa cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este  mai  mică  sau  egală  de  1,5/1.000  de  locuitori,  fără  a  depăşi  30%  din capacitatea  maximă  a  spaţiului  şi  în  intervalul  orar  6,00-23,00,  dacă  incidenţa cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor localitate este mai mare de 1,5 şi mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori, şi este interzisă la depăşirea incidenţei de 3/1.000 de locuitori”.

Guvernul a stabilit prelungirea stării de alertă pe teritoriul României cu 30 de zile, începând cu 15 octombrie. Există noi măsuri impuse la nivel naţional, în funcţie de rata de infectare din fiecare judeţ, respectiv localitate.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite