Ana Birchall urează succes Preşedinţiei finlandeze la Consiliul UE în finalizarea discuţiilor cooperării judiciare în materie penală, demarate de România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ana Birchall FOTO gov.ro
Ana Birchall FOTO gov.ro

Ministrul Justiţiei, Ana Birchall, a urat succes Preşedinţiei finlandeze la Consiliul UE în continuarea discuţiilor iniţiate de Preşedinţia română în domeniul cooperării judiciare în materie penală.

„Doresc să salut, în primul rând faptul că, în domeniul cooperării judiciare în materie penală, Preşedinţia finlandeză va continua discuţiile iniţiate de Preşedinţia română, privind calea de urmat în această materie. În acest sens, dezbaterea de astăzi este pe deplin complementară aspectelor abordate în ultimele şase luni şi reflectate în Raportul pe care Preşedinţia română l-a prezentat la Consiliul JAI, în data de 6 iunie 2019”, a declarat Ana Birchall.

Cu ocazia dezbaterii referitoare la viitorul justiţiei şi consolidarea statului de drept din cadrul reuniunii JAI, Ana Birchall a declarat că ”este de datoria noastră să explorăm, în continuare, modalităţile de consolidare pe mai departe a ariei JAI, ţinând cont de aşteptările cetăţenilor europeni ca şi de provocările contemporane ale construcţiei europene”.

Ministrul justiţiei, viceprim-ministru pentru implementarea parteneriatelor strategice ale României, interimar, Ana Birchall, a participat, în perioada 18 – 19 iulie 2019, la lucrările reuniunii informale a Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) de la Helsinki.

În cadrul reuniunii, prima organizată de preşedinţia finlandeză a Consiliului UE, au fost dezbătute teme de interes precum consolidarea statului de drept  - independenţa, calitatea şi eficienţa sistemelor naţionale de justiţie şi importanţa unui proces echitabil, precum şi detenţia şi alternativele la aceasta în contextul cooperării judiciare în materie penală.

În intervenţia susţinută în cadrul reuniunii, ministrul român a urat succes Preşedinţiei finlandeze a Consiliului UE, ţară cu care România a avut o colaborare excelentă în mandatul Preşedinţiei României a UE.

Ministrul Ana Birchall a subliniat că România acordă, în ultimii ani, o atenţie din ce în ce mai mare măsurilor alternative la detenţie, acestea putând fi soluţii viabile pentru dezvoltarea cooperării judiciare în materie penală. Ministrul român a evidenţiat că practicienii trebuie să fie pregătiţi pentru o schimbare structurală în aplicarea şi individualizarea pedepselor, rolul formării judiciare, inclusiv prin Reţeaua Europeană de Formare Judiciară (EJTN) fiind deosebit de important. Totodată, deopotrivă important este rolul Eurojust şi al Reţelei Judiciare Europene în materie penală, prin asistenţa acordată autorităţilor naţionale.

Ana Birchall a mai evidenţiat că UE joacă un rol foarte important în schimbul de bune practici privind detenţia şi alternativele la aceasta, pe două linii directoare majore: consolidarea sistemelor de probaţiune din statele membre şi a cooperării dintre acestea, respectiv concentrarea eforturilor astfel încât acţiunile viitoare ale Uniunii Europene în domeniul executării pedepselor să joace un rol în asigurarea unor standarde echivalente privind penitenciarele pentru buna funcţionare a instrumentelor de recunoaştere reciprocă.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite