Afirmaţiile lui Varujan Vosganian după condamnarea lui Sorin Roşca Stănescu afectează independenţa justiţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Varujan Vosganian a criticat jusitiţia după ce Sorin Roşca Stănescu a fost condamnat FOTO David Muntean
Varujan Vosganian a criticat jusitiţia după ce Sorin Roşca Stănescu a fost condamnat FOTO David Muntean

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) şi-a însuşit, joi, raportul Inspecţiei Judiciare, conform căruia senatorul Varujan Vosganian a făcut afirmaţii ce aduc atingere independenţei justiţiei, inducând ideea că decizia penală dată în cazul lui Sorin Roşca Stănescu este un abuzivă.

Raportul inspectorilor se referă la declaraţia senatorului PNL Varujan Vosganian, care spunea, imediat după ce Sorin Roşca Stănescu a fost condamnat la închisoare, că „un procuror cere, un procuror judecă...Curtea de Apel e de fapt o prelungire a celor care acuză. E un fel de pluton de execuţie... Înalta Curte este cazul cel mai explicit”.

„Varujan Vosganian a prezentat situaţia de la Curtea de Apel Bucureşti şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie într-o manieră în care a creat aparenţa că s-ar fi realizat o statistică a hotărârilor pronunţate în materie penală şi o analiză a practicii de casare (câte hotărâri au fost modificare/schimbate în căile de atac şi în ce sens), concluzia domnului senator fiind aceea că nu există excepţii în care instanţa de control să pronunţe o sentinţă ameliorată faţă de cea a instanţei de fond", se arată într-un comunicat de presă emis, joi, de CSM.

Potrivit sursei citate, prin afirmaţiile făcute a fost indusă ideea că fundamentarea soluţiilor definitive în materie penală nu are legătură cu probele existente la dosar, ci „este consecinţa unui mod de acţiune concertat al actualilor şi foştilor procurori, în prezent judecători care, astfel, nu ar mai fi independenţi şi imparţiali”.

„Ceea ce se transmite prin aceste afirmaţii este ideea unor hotărâri abuzive, faptul că soluţiile definitive în materie penală ar fi pronunţate, într-o proporţie foarte mare, de foşti procurori, în virtutea experienţei reduse ca judecător şi a formaţieiprofesionale iniţial dobândită. Hotărârile judecătoreşti definitive sunt lipsite astfel de atributele conferite de lege - temeinicie, legalitate şi regularitate", conform sursei menţionate.

Pe 9 octombrie, plenul CSM a cerut Inspecţiei Judiciare să facă verificări cu privire la afirmaţiile lui Varujan Vosganian, făcute în cadrul unei emisiuni televizate.

„Eu nu găsesc o vinovăţie nici postului de televiziune, nici presei, căci acesta este rolul lor, să informeze opinia publică, dar ca om politic, ca parlamentar, nu poţi să vii să spui că meseria de procuror este ceva jos de tot şi că tot ce este rău în această societate se întâmplă din cauza unui procuror", spunea, în cadrul şedinţei de plen din 9 octombrie, procurorul Gheorghe Muscalu.

Sorin Roşca Stănescu a fost încarcerat după ce a fost condamnat la 2 ani şi 4 luni de închisoare în dosarul „Rompetrol”. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite