Adevărul Live. Milewski: După alegerile din Moldova probabil vom avea o coaliţie proeuropeană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oana Popescu şi Ioan-Mircea Paşcu, la Adevărul Live FOTO Marian Iliescu
Oana Popescu şi Ioan-Mircea Paşcu, la Adevărul Live FOTO Marian Iliescu

Octavian Milewski, expert în spaţiul post-sovietic, a declarat, vineri, la Adevărul Live că tensiunile din Republica Moldova nu se vor termina odată cu încheierea alegerilor parlamentare. Milewski a mai afirmat că după alegeri, cel mai probabil, se va forma în Parlament o alianţă proeuropeană.

În discuţia purtată cu Octavian Milewski, expert în spaţiul post-sovietic, au intervenit şi Ioan-Mircea Paşcu, vicepreşedintele Parlamentului European, şi Oana Popescu, analist de politică internaţională şi colaborator „Foreign Policy” România, în cadrul emisiunii Adevărul Live, moderată de Ion M. Ioniţă, redactor-şef „Historia”.

Despre vizita lui Klaus Iohannis în Moldova.

Oana Popescu: Mesajul pe care îl dă Ioahnnis este pentru România, Republica Moldiova sau Rusia? Octavian Milewski poate încerca un răspuns.

În care scenariu câştigă Rusia şi în care scenariu pierde?

Cum credeţi că va reacţiona Uniunea Europeană? 

Octavian Milewski (prin Skype): Aurorităţile de la Chişinău şi-au făcut bine lecţiile. Usatîi a fugit din ţară. 40.000 de moldoveni cu acte neînregulă în Rusia s-au întors în ţară. Cîţi dintre ei vor vota?

Pentru Rusia, proiectul UE este atât de ameninţător încât a fost capabilă să atingă cote ale violenţei înalte. Povestea e abia la început. Imperalizarea este un proces. Tensiunile din  Republica Moldova nu se vor termina odată cu terminarea alegerilor. Probabil vom avea o coaliţie proeuropeană. Nu cred că se va risca o coaliţie formată din PD-comunişti. Comuniştii au o poziţie destul de sistemică în Moldova.

Rusia poate încerca un scenariu violent. Ceea ce a schimbat poziţionarea Ucrainei a fost violenţa de acolo. 

În Moldova, sunt posibile provocări în următoarele săptămâni venite din partea unor forţe pregătite în Rusia. Pe termen lung, nu cred că Rusia poate inventa ceva aici. 

Domnul Iohannis este român şi cred că se va uita foarte mult în direcţia Berlinului. Vom vedea dacă va pune accentul pe componenta identitară în ceea ce priveşte Republica Moldova.

Radu Magdin, corespondenţă de la Chişinău (prin telefon): Nu sunt sigur că vom asista la o participare masivă la alegerile din Moldova. Aici vom avea un singur tur de scrutin. Există un număr mare de nehotărâţi. A crescut puţin temperatura după fuga lui Usatîi. El a fugit cu motivaţia că-i era frică de arest. A fost clar că favoritul al Rusiei este partidul lui Dodon.Chişinău este plin de bannerele cu Putin şi Dodon. Voronin a declarat un semnal de deschidere pentru următoarea coaliţie arătât că nu mai are o problemă cu drumul european. 

Pragul electoral este de 6% şi avem peste 26 de partide şi candidaţi independeţi, deci vor avea o redistribuire între 5% şi 8%. Cineva trebuie să formeze o majoritate. 

Ioan-Mircea Paşcu FOTO Marian Iliescu

Ioan MIrcea Pascu:

România a fost conectată la marea politică prin intermediul Republicii Moldova. Referitor la partidul comuniştilor, în politică se apelează la situaţia în care, pentru a avea un sprijin larg pentru o idee, sunt aduşi şi cei care nu sunt decişi pentru linia politică pentru care optează. Moldova are un grade delinişte mai mare, pentru că interesele ei vor avea o portavoce prin intermediul comuniştilor.

Dacă există un câştig clar pentru alianţa favorabilă Europei nu trebuie să te îmbarci şi cu comuniştii. 

Politic, Europa a investit mult în succesul Moldovei. A exista un sentiment pozitiv când lucrurile au fost depăşite. Criza din Ucraina a intrat în zona militară şi pune Moldova într-o situaţie favorabilă. Atenţia se îndreaptă spre Ucraina, dar sub raport politic simbolistica rămâne.  

Sunt doi factori fundamentali ce trebuie avuţi în vedere. Prima chestiune este sprijinul UE şi al occidentului pentru integrarea Moldovei în UE. A doua chestie este că România a devenit o ţară importantă de frontieră. 

Oana Popescu Ioan-Mircea Paşcu FOTO Marian Iliescu

Oana Popescu, analist de politică internaţională şi colaborator „Foreign Policy” România, şi Ioan-Mircea Paşcu, vicepreşedintele Parlamentului European FOTO Marian Iliescu

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite