A murit Doru Viorel Ursu, fost ministru de interne, judecător militar și avocat

0
Publicat:

Doru Viorel Ursu, fost ministru de Interne, judecător militar şi autor al câtorva cărţi, a murit, duminică, 14 aprilie, la vârsta de 71 de ani.

Doru Viorel Ursu
Doru Viorel Ursu

Doru Viorel Ursu, o figură emblematică a vieții politice și juridice din România, care a jucat un rol esenţial în reformarea sistemului de justiţie din România post-comunistă, a murit la vârsta de 71 de ani.

Într-un comunicat transmis de familie în dimineaţa zilei de 14 aprilie se arată:

„Cu profundă tristeţe anunţăm trecerea la cele veşnice a domnului Doru Viorel Ursu, o figură marcantă a vieţii politice şi juridice româneşti.

Doru Viorel Ursu s-a născut la Drobeta Turnu Severin pe 1 martie 1953. A absolvit Facultatea de Drept din Bucureşti în 1976 şi a activat ulterior ca procuror la Procuratura Sectorului 2.

Cariera sa a cunoscut o ascensiune remarcabilă, fiind numit ministru de Interne în Guvernului Petre Roman în perioada 1990-1991. A jucat un rol esenţial în reformarea sistemului de justiţie din România post-comunistă, a contribuit la consolidarea statului de drept şi la respectarea drepturilor omului.

Doru Viorel Ursu a fost un om de o onestitate impecabilă, un patriot convins și un luptător pentru democrație. Moartea sa reprezintă o pierdere majoră pentru România și pentru toți cei care l-au cunoscut și apreciat. Familia îndurerată va anunța locul de depunere, data înhumării și roagă opinia publică să manifeste discreție cu privire la acest trist eveniment”, se arată în comunicatul familiei.

Doru Viorel Ursu a devenit în 1980 judecător la Tribunalul Militar Bucureşti. 1989 devine preşedintele Tribunalului Militar. Mai 1990 primeşte dosarul lui Nicu Ceausescu. 14 iunie 1990 devine ministru de Interne în guvernul Petre Roman, până în 16 octombrie 1991, apoi este secretar de stat la Ministerul de Externe.

1992 devine deputat de Argeş, al Partidului Democrat. Işi incepe cariera in avocatură. Până în 1996 este membru al Comisiei de Control a SRI. 1997 işi dă doctoratul în Drept Penal şi ajunge până la gradul de conferenţiar universitar. Renunţă la politică şi la profesorat pentru avocatură. A fost avocat titular al Cabinetului de avocat „Doru Viorel Ursu” cu sediul în Bucureşti.

EvenimentePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite