SUBIECTE Evaluare Naţională 2015: Rezolvarea subiectelor de la simularea probei de Matematică, la Adevărul Live

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Anca Davidescu, profesoară de matematică FOTO Eduard Enea
Anca Davidescu, profesoară de matematică FOTO Eduard Enea

Evaluare Naţională 2015. Marţi, la Adevărul live, profesoara Anca Davidescu de la Colegiul Naţional Bilingv „George Coşbuc” a rezolvat în direct subiectele de la Matematică, primite de elevi la simularea Evaluării Naţionale. Adevărul.ro a publicat subiectele de la Mate.

 

Marţi, la ora 8.30, toţi elevii claselor a VIII-a trebuie să fie prezenţi în clase, urmând ca la ora 9.00 să primească subiectele de la matematică. Aceasta este a doua probă de la simularea examenului de Capacitate (Evaluare Naţională 2015), după cea de Limba Română, urmând ca miercuri să fie susţinută şi proba la Limba Maternă. Afişarea rezultatelor se va face pe 6 martie.

„Este subiect unic la nivel naţional, deci va fi distribuit întocmai ca la examen. Elevii au două ore la dispoziţie să rezolve testul, simularea finalizându-se la 11.00. În sălile în care avem camere de supraveghere, acestea vor fi folosite. În ceea ce priveşte activitatea didactică din şcoli, simularea nu o va afecta foarte mult. Fiecare şcoală îşi organizează programul din ziua respectivă în funcţie de situaţie", a explicat inspectorul Marian Banu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Bucureşti.

Evaluare Naţională 2015: Regulile din sala de examen

Potrivit metodologiei de organizare, elevii care participă la simulare nu pot intra în sălile de examen cu manuale, cărţi, dicţionare, însemnări sau rezumate care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor şi nici cu ghiozdane sau poşete. De asemenea, elevii nu pot avea asupra lor nici telefoane mobile sau căşti audio. Rezultatele obţinute la simularea Evaluării Naţionale vor fi analizate la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ, prin discuţii individuale cu elevii, şedinţe cu părinţii, precum şi la nivelul consiliului profesoral.

Evaluare naţională 2015: Rezolvarea subiectelor de la simularea probei de Română

Elevii de clasa a VIII-a au trecut ieri prin prima probă de la simularea Evaluării Naţionale, Limba Română, urmând ca astăzi să susţină simularea la Matematică.

Subiectul de la Limba Română a fost uşor, spune profesoara Ecaterina Stanca de la Colegiul Naţional „Tudor Vianu“ din Capitală. Copiii au primit o doină populară la primul subiect, fiind un text la prima vedere pe baza căruia au avut de rezolvat câteva cerinţe. La al doilea subiect au primit un text din „Adevărul“, despre obiceiurile de Sânziene – „Cum se mai păstrează printre vilele din comuna bistriţeană Maieru unul dintre cele mai vechi obiceiuri de Sânziene“, semnat de Bianca Sara.

La ultimul subiect, elevii au avut de redactat, în 80-150 de cuvinte, o scurtă naraţiune în care să relateze o întâmplare reală sau imaginară petrecută în timpul unei zile de vară. „Puteau să îşi imagineze orice sau să relateze chiar o întâmplare obişnuită pentru cine are simţul realului. Dar era nevoie de o intrigă, de un punct culminant, de un deznodământ şi este cam greu în 15 rânduri să te încadrezi în elementele naraţiunii“, a spus Ecaterina Stanca. Ea a mai spus că elevii trebuiau să fie atenţi la punctaj, la unitatea compoziţiei prin respectarea unei armonii între introducere, conţinut şi încheiere, la coerenţa cu exprimare clară, registrul de comunicare, stilul şi vocabularul, dar şi la ortografia şi chiar la lizibilitatea scrisului.

„Această simulare a fost mult mai uşoară decât cele din anii precedenţi. Eu bănuiesc că va fi mai greu la examenul din vară. Până atunci mai au de învăţat textele care încă nu au fost parcurse conform programei. Nu a fost parcurs romanul «Baltagul» sau textul dramatic, comedia «O scrisoare pierdut㻓, a încheiat profesoara.

Evaluare Naţională 2015:  Rezultatele simulării de anul trecut

Anul trecut, în jur de 49% dintre elevii de clasa VIII-a prezenţi la simularea Evaluării Naţionale au obţinut medii peste 5, respectiv 67% la sută la Limba română şi 30% la Matematică. Din totalul celor  peste 187.800 de elevi înscrişi, 177.900 (95%) au participat şi la proba de Limba română şi la cea de Matematică. Dintre aceştia, peste 86.800 (49%) au obţinut medii peste cinci.

Calendar Evaluarea Naţională 2015:

13 iunie 2015 - Încheierea cursurilor pentru clasa a VIII-a

15-17 iunie 2015 - Înscrierea la Evaluarea Naţională

22 iunie 2015 - Limba şi literatura română - proba scrisă

23 iunie 2015 - Limba şi literatura maternă - proba scrisă

24 iunie 2015 - Matematică - proba scrisă

26 iunie 2015 - Afişarea rezultatelor (până la ora 16.00)

26 iunie 2015 - Depunerea contestaţiilor (între orele 16.00 - 20.00)

27 - 29 iunie 2015 - Rezolvarea contestaţiilor

30 iunie 2015 - Afişarea rezultatelor finale după contestaţii

subiecte simulare mate capacitate
subiecte simulare mate capacitate

En Matematica 2015 Bar Simulare LRO


Pe aceeaşi temă:

VIDEO Adevărul Live despre noutăţile de la Capacitate şi Bac 2015: Elevii trebuie să înveţe toată materia pentru examene

DEZBATERE Cum se schimbă examenul de Capacitate din 2015

EVALUARE NAŢIONALĂ 2015 Ministerul Educaţiei a publicat modelele de subiecte pentru Capacitate 2015. Ce se modifică


 

EducațiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite