STUDIU: Mai multe femei  decât bărbaţi au studii universitare, însă au o rată mai mică de angajare pe piaţa muncii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai multe femei decât bărbaţi urmează studii universitare în Uniunea Europeană, însă bărbaţii au o rată de angajare pe piaţa muncii mai mare decât ele, potrivit datelor Eurostat din 2012.

În România, aproximativ 23% din femeile cu vârste cuprinse între 30-34 de ani au absolvit studiile universitare de licenţă, în timp ce în jur de 20% din bărbaţii de aceeaşi vârstă au terminat studiile superioare.

La nivel european, datele arată astfel: aproape 40% din femei şi în jur de 31% din bărbaţi  au terminat o facultate. Cele mai mari diferenţe din acest punct de vedere sunt în Estonia, unde, potrivit datelor Eurostat, peste 50% din femei au absolvit o facultate şi doar 28% din bărbaţi au studii superioare.

Domeniul de studii preferat de către românce este Educaţia. Astfel, dintre absolvenţii de studii universitare în domeniul educaţiei, 95% sunt femei, iar dintre absolvenţii de studii în domeniul sănătăţii şi al asistenţei sociale, 71% sunt femei şi în ştiinţe, matematică şi informatică - 60%.

În schimb, în domeniul ingineriei, doar 35% dintre absolvenţii din România sunt femei. La nivel european, în 2011, 79% dintre persoanele care au studiat educaţia la facultate sunt femei. Ele au o pondere de 76% în domeniul sănătăţii şi asistenţei sociale, de aproape 41% în ştiinţe, matematică şi informatică şi 26% în inginerie.

Bărbaţii au salarii mai mari decât femeile

Însă, când vine vorba de rata de angajare pe piaţa muncii a persoanelor cu vârste cuprinse între 15-64 de ani, româncele au o rată de ocupare a locurilor de muncă de aproximativ 52%, în timp ce bărbaţii ajung la peste 66%. În plus, există o diferenţă de salarizare de aproape 10% în favoarea bărbaţilor.

La nivelul Uniunii Europene, femeile au o rată de ocupare de 58%, iar bărbaţii, de 69% şi diferenţa între salarii este, în medie, de 16%, tot în favoarea bărbaţilor.


Intel România caută tineri studenţi pentru programul de stagii de la vară

Centrul de cercetare şi dezvoltare software deschis de Intel la Bucureşti, Intel Romania Software Development Center, recrutează studenţi pentru stagii pe perioada verii. Intel Summer Experience 2.0.Internshipurile sunt plătite şi recunoascute ca practică.

Erasmus+ 2014 se lansează în România. 120.000 de studenţi şi profesori vor beneficia de burse până în 2020

Programul Erasmus+ va fi lansat oficial în România săptămâna viitoare de către comisarul european pentru Educaţie, Androulla Vassiliou. În total, România va primi în 2014 aproape 52 de milioane de euro în cadrul acestui program.

EducațiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite