Sorin Cîmpeanu, preşedintele CNR: Capacitatea de cazare în cămine va fi mult diminuată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Numărul locurilor în cămine va scădea din cauza pandemiei
Numărul locurilor în cămine va scădea din cauza pandemiei

Preşedintele Consiliului Naţional al Rectorilor, prof.dr. Sorin Cîmpeanu, a atras atenţia asupra diminuării drastice a locurilor în cămine din pricina pandemiei. Multe universităţi din România tind să organizeze excluisv cursuri online, cel puţin în primul semestru.

“În învăţământul universitar există o serie de particularităţi care diferenţiază acest nivel de învăţământ de învăţământul preuniversitar. Prima ar fi aceea a existenţei autonomiei universitare. Cea de-a doua ar fi faptul că în învăţământul superior avem ore de curs şi de aplicaţii. În învăţământul preuniversitar există ore. Cele mai multe universităţi, din această perspectivă, au luat decizia – la momentul la care vorbim, o să vedem ce se întâmplă până la deschiderea anului universitar -, de a derula exclusiv online partea de cursuri, de a derula în cea mai mare parte online partea de seminarii, iar aplicaţii, lucrări practice, laboratoare şi proiecte să se deruleze cu prezenţă fizică. Există şi alte universităţi, nu multe, care au luat deja decizia de a derula toată activitatea online. Este vorba mai ales de universităţile care nu au în planurile de învăţământ ore de laborator, lucrări practice sau proiect. Deci, este vorba despre universităţi care şcolarizează îndeosebi în programele de studiu încadrate în domeniul socio-uman”, a declarat prof.dr. Sorin Cîmpeanu, preşedintele CNR, citat de agerpres.ro. 

A treia diferenţă, a adăugat şeful rectorilor, este aceea că, în universităţile româneşti, au fost cazaţi anul trecut, aproape 100.000 de studenţi.”În momentul de faţă, problema deschiderii căminelor studenţeşti este extrem, extrem de acută. În primul rând, va trebui să cazăm mai puţini studenţi, pentru a asigura regulile de distanţare. În al doilea rând, unele universităţi, precum este cea pe care o conduc – USAMV Bucureşti, au decis deja că vor caza doar studenţi care vin cu un test COVID negativ. Vor fi primiţi în campus, vor fi cazaţi doar în măsura în care testul COVID va fi negativ. Discutăm de acoperirea costurilor de testare pentru studenţii USAMV Bucureşti care vor fi cazaţi. Gândiţi-vă că este vorba despre sume foarte mari pentru o singură testare.

Cazarea se face în zilele de 28 şi 29 şi 30 septembrie. Deci, pe parcursul a trei zile, vor fi testaţi toţi studenţii care au cereri de cazare. Dacă ai 10.000 de studenţi, la un cost de circa 100 de euro pe test, înseamnă deja 1 milion de euro – o singură testare. Dacă se va solicita testarea la intervale mai mult sau mai puţin distanţate, mă tem că nu vor exista resurse pentru acoperirea acestor costuri nici din partea universităţii, nici din partea studenţilor în mod evident. Aceasta este o altă particularitate”, a mai spus rectorul.

Acesta a mai spus la Digi24 că universitatea pe care o conduce are 11 cămine şi 5.000 de locuri de cazare în mod obişnuit, dar că, din pricina pandemiei, în anul universitar care începe în toamnă nu vor fi cazaţi decât 4.000 de studenţi. 

În zilele de 18 şi 19 septembrie va avea loc la Braşov o întâlnire a rectorilor, la care vor fi invitaţi toţi cei implicaţi în procesul de educaţie.

Cea mai mare parte a universităţilor vor deschide anul universitar în ziua de 26 septembrie şi în ziua de 1 octombrie, însă există şi universităţi care vor deschide anul universitar pe 14 septembrie, odată cu învăţământul preuniversitar, precum cele din Târgu Mureş, Iaşi şi din Constanţa.

EducațiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite