Primul manual de istorie locală din România a fost tipărit la Râșnov. Ar putea deveni materie la școală

0
Publicat:

Istoricul Nicolae Pepene a strâns în jurul său asociații care l-au ajutat să tipărească primul manual de istorie locală din România. Acesta va fi utilizat în școlile din Râșnov 

Manualul de istorie a Râșnovului FOTO Primăria Râșnov
Manualul de istorie a Râșnovului FOTO Primăria Râșnov

Țările nordice, în special Finlanda, pun mare accent pe educația în funcție de zona din care provine elevul. Pe lângă lucrurile pe care le învață toți copiii în școli, scandinavii pun accent pe cele care țin de comunitate, astfel încât, atunci când vor deveni adulți, cei mici să fie legați nu numai sufletește de locul în care au crescut.

O asemenea inițiativă are loc în orașul brașovean Râșnov, unde istoricul Nicolae Pepene a avut un rol important în ultimii ani în ce privește viața comunității. Pe lângă contribuția la recuperarea Cetății țărănești de către primărie, istoricul a dezvăluit multe întâmplări din trecutul orașului.

Asociația Mioritics, Primăria Râșnov și Hands on History (Norvegia) au decis să dezvolte o soluție utilă învățătorilor și profesorilor din școlile din Râșnov – manuale de istorie locală adaptate vârstei elevilor și cu un format de lecții care să se desfășoare atât în sala de clasă cât și în locuri istorice din oraș.

Manualul, care are 33 de pagini, este o resursă educativă captivantă și interactivă, concepută special pentru a-i ajuta pe cei mici să descopere trecutul fascinant al Râșnovului.

Prin intermediul imaginilor și jocurilor interactive, copiii vor putea explora evenimentele și personalitățile care au marcat istoria acestui oraș.

Pentru început, manualul va fi utilizat la orele din săptămânile denumite „Școala Altfel”, însă Nicolae Pepene și promotorii ideii vor să îl includă în manualul de istorie al elevilor râșnoveni cu vârste cuprinse între 8 și 12 ani.

În perioada următoare, vor avea loc lecții deschise în școlile din Râșnov, susținute de Nicolae Pepene împreună cu cadrele didactice din școlile din oraș. Aceste lecții vor oferi copiilor ocazia de a interacționa direct cu istoria locală și de a pune în practică cunoștințele dobândite din manual.

Ilustrațiile din manual au fost realizate de către Octav Ungureanu, Emanuel Pavel și Radu Oltean, aducând la viață povestea Râșnovului într-un mod captivant și accesibil pentru copii.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite