Nava-şcoală “Mircea” va face un marş de instrucţie între Constanţa – Sulina – Mangalia şi retur

0
0
Nava Şcoala Mircea FOTO academia navala mircea cel batran
Nava Şcoala Mircea FOTO academia navala mircea cel batran

Nava-şcoală „Mircea” va face în perioada următoare un marş de instrucţie între Constanţa – Sulina – Mangalia şi retur, iar în timpul pregătirii instructorii de la bord vor transmite viitorilor maiştri militari deprinderile practice de navigaţie cu motoare şi vele.

Potrivit unui comunicat al Forţelor Navale, elevii din anul I de la Şcoala Militară de Maiştri Militari a Forţelor Navale „Amiral Ion Murgescu” s-au ambarcat, începând de luni, 19 aprilie, la bordul navei-şcoală „Mircea”, pentru a participa la pregătirea practică planificată în vederea desfăşurării marşului anual de instrucţie. Cadeţii vor rămâne la bordul velierului până miercuri, 28 aprilie, perioadă în care vor executa, la cheu, în portul militar Constanţa, activităţi marinăreşti specifice, timp de cinci zile. Începând cu data de 24 aprilie, nava va efectua manevra de plecare de la cheu, pe itinerariul Constanţa – Sulina – Mangalia şi retur.  

“Pe durata pregătirii în Marea Neagră, sub protecţia spiritului <<Mircea>>, instructorii de la bord vor avea misiunea de a transmite viitorilor maiştri militari deprinderile practice de navigaţie cu motoare şi cu vele, de urcare în arboradă, de folosire a mijloacelor de semnalizare, de vitalitate, precum şi sentimentul de responsabilitate, necesar fiecărui membru al echipajului, de care trebuie să dea dovadă în viitoarea carieră militară. Progresul realizat şi toate temele practice şi teoretice aprofundate pe parcursul stagiului de practică vor fi confirmate în urma susţinerii colocviului final, planificat pentru desfăşurare la sfârşitul instruirii efectuate pe mare”, se arată în comunicat.

 Sursa citată menţionează că înaintea ambarcării la bord, echipajul a fost testat împotriva COVID-19, iar spaţiile de cazare, de hrănire şi de instruire au fost igienizate, conform procedurilor sanitare în vigoare. În contextul restricţiilor impuse pentru prevenirea şi limitarea răspândirii virusului SARS-CoV-2, pe durata marşului de instrucţie, nava-şcoală „Mircea” nu va efectua nicio escală de reprezentare. 

Nava-şcoală „Mircea” a fost construită, în perioada 1938-1939, la Şantierul Naval „Blohm & Voss” din Hamburg, Germania. Este un velier clasa A tip bark, cu trei arbori, cel mai mare având înălţimea de 44 de metri. Nava are 23 de vele care însumează o suprafaţă totală de 1.750 metri pătraţi. Din seria sa, mai fac parte navele „Eagle” (State Unite ale Americii, „Gorch Fock I” (Germania), „Gorch Fock II” (Germania) şi „Sagres” (Portugalia). 

 Velierul, cunoscut şi ca Bricul „Mircea”, a intrat în serviciul Marinei Militare Române în anul 1939, este cel mai longeviv Ambasador al României pe mările şi oceanele lumii, iar la bordul său au fost formate peste 70 de generaţii de marinari militari români.

Mai multe - Educație

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite