„Greaua” moştenire. Ce lasă în urmă Liviu Marian Pop la Educaţie
0Gafă după gafă şi măsuri care de care mai aberante: a tipărit în premieră naţională un manual de Sport pentru clasa a V-a, a interzis manualele auxiliare la clasă şi a înlocuit manualele netipărite la timp pentru începerea anului şcolar cu un manual universal numit „compendiu”, nu foarte bine făcut, pe care elevii l-au avut pe bănci mai bine de trei luni.
Liviu Pop, care nu s-a aflat la primul mandat în fruntea Ministerului Educaţiei, şi-a început activitatea cu o serie de măsuri contestate de cei din sistem. A demis, între altele, 13 inspectori şcolari generali pe criterii politice deşi aceştia fuseseră numiţi în funcţii în baza unui concurs.
Ministrul Liviu Pop a intrat în atenţia tuturor atunci când a fost tipărit manualul de Sport pentru clasa a V-a, fiind ridiculizat inclusiv de părinţi, care cereau săli de sport în care copiii să poată face mişcare şi nu cărţi din care să înveţe teorie. La început de an şcolar, însă, singurele manuale pe care elevii le-au avut pe bănci au fost chiar manualele de sport, alături de cele de Religie, astfel că, pentru materiile importante şi de bază, cum ar fi limba Româna sau Matematica, oficialul de la Educaţie a găsit o soluţie de ultim moment, în contextul în care licitaţiile pentru manuale nu au fost finalizate în timp util.
O altă măsură controversată luată de Liviu Pop a fost cea prin care publicarea manualelor şcolare a fost asumată de către Ministerul Educaţiei prin Editura Didactică şi Pedagogică şi tipărirea la Monitorul Oficial după avizarea Consiliului Concurenţei. Societatea Editura Didactică şi Pedagogică va avea astfel ca obiect principal de activitate editarea de manuale şcolare pentru învăţământul preşcolar primar, gimnazial, liceal şi postliceal în limba română şi în limba minorităţilor naţionale şi alte lucrări pentru învăţământul preuniversitar şi universitar.
Însă, de departe, una dintre cele mai contestate măsuri luate de Pop a fost cea prin care a interzis manualele auxiliare la clasă. Concret, printr-un ordin de ministru, au fost interzise toate cărţile facultative pe care dascălii le utilizau la ore. Şeful de la Educaţie şi-a mai atras un val de critici atunci când a decis mişcorarea numărului de ore alocate pentru materiile opţionale, dar şi în momentul în care a modificat regulamentul de organizare a şcolilor fără consultare publică. Un alt motiv pentru care Pop a fost contestat l-a reprezentat multitudinea de greşeli de exprimare pe care le-a perpetuat în mandatul său: de la celebrul genunche, la dezacorduri şi greşeli de logică sau chiar aritmetică.
Sănătatea, lăsată fără vlagă
Un alt ministru care nu a mai prins un nou mandat în guvernul Dăncilă este Florian Bodog, cel care a fost şef la Ministerul Sănătăţii. Între altele, Bodog a lăsat în urmă medicamente lipsă, întârzieri în eliberarea medicilor care vor să muncească, programe de vaccinare puse sub semnul întrebării.
Medicii au fost lăsaţi fără tichete de masă în timp ce prevenţia nu a fost o prioritate decât pe hârtie. Spitalele regionale au rămas şi ele doar pe hârtie, fiind trecute ca obiective pentru 2018. Referitor la înlocuitorul lui Bodog, economista Sorina Pintea, pacienţii au mari aşteptări, având în vedere că vine din sistem, din poziţia de manager a Spitalului de Urgenţă din Baia Mare.