FOTO Cine este tânărul olimpic care a aprins luminile de sărbători în Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tânărul care a aprins cele 2,7 de milioane de beculeţe de sărbători din Bucureşti în ajun de Sfântul Nicolae este olimpic la matematică şi provine dintr-o familie de profesori universitari de matematică şi informatică.

Ştefan Cosmin Gramatovici, elev în XI-a la Colegiul Naţional de Informatică "Tudor Vianu", deţine două medalii de aur la Balcaniada pentru juniori. El a fost invitat de Primăria Capitalei să aprindă luminile de sărbători la festivitatea care a avut loc miercuri seara în Piaţa Universităţii.

"Am fost în mai multe excursii organizate de cei de la Primăria Capitalei şi mă ştiam cu ei, iar ei m-au contactat când au avut nevoie de cineva care să aprindă luminile de sărbători. Nu ştiu de ce m-au ales tocmai pe mine dintre toţi ceilalţi olimpici, nu cred că a fost un motiv anume. Mi-a făcut plăcere şi a fost un lucru frumos din partea celor de la Primărie că, prin acest gest, au dat importanţă şi elevilor care participă la olimpiade", spune Gramatovici pentru "Adevărul".

Cosmin, în vârstă de 16 ani, participă la olimpiade de matematică din clasa a VI-a, iar din clasa a VIII-a a reprezentat România la Balcaniada de matematică pentru juniori doi ani consecutiv, luând medalia de aur. Anul acesta, Gramatovici se pregăteşte pentru viitoarele concursuri care au loc la sfârşitul anului şcolar.

La fel ca mulţi alţi tineri talentaţi care se remarcă la concursuri internaţionale, Cosmin vrea să plece la studii în străinătate şi nu oriunde: "Aş vrea să studiez matematica sau fizica teoretică la Harvard şi aş prefera să mă întorc în ţară la sfârşitul studiilor, dar e prea deverme să ştiu", spune tânărul olimpic.

Tânărul a moştenit pasiunea pentru matematică de la părinţi, mama sa fiind profesoară de matematică la Academia de Studii Economice (ASE), iar tatăl său predă informatica la Universitatea din Bucureşti. De aici şi până la nivelul de cunoştinţe la care a ajuns este, însă, cale lungă, pe care a parcurs-o de unul singur prin mult studiu individual şi prin multă iubire pentru această disciplină.

"La început m-au pregătit părinţii care mi-au insuflat dragostea pentru matematică, apoi am lucrat cu alţi profesori care m-au inspirat la rândul lor şi care m-au ajutat să ajung la performanţă", spune Gramatovici.

Cosmin nu este singurul din familia sa care participă la olimpiade, fratele său mai mic, Paul Gramatovici, a fost la rândul său premiat la concursuri, dar la cele de informatică. "Există o oarecare competitivitate între noi doi, care ia mai multe premii", admite Cosmin.

Tânărul olimpic la matematică mai are şi o pasiune pentru sport, în special pentru polo. "Am jucat până anul acesta, când m-am oprit fiindcă nu am mai avut timp", spune el.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite