Evaluare Naţională 2022. Sorin Cîmpeanu: 57% dintre elevi au probleme de scriere corectă, de ortografie şi de punctuaţie VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă / Inquam Photos / Liviu Chirica
FOTO Arhivă / Inquam Photos / Liviu Chirica

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a afirmat joi, într-o conferinţă de presă, că doar 6% dintre elevi au putut să scrie perfect româneşte la subiectele de la Evaluarea Naţională 2022, iar 57% dintre ei au probleme de scriere corectă, de ortografie şi de punctuaţie.

Sorin Cimpeanu s-a referit la rezolvarea subiectelor de la limba române, arătând că sunt itemi care au avut un procent mic de rezolvare, el dând exemplul itemului 8 de la subiectul 1, unde doar 6% dintre elevi au rezolvat integral corect exerciţiul care vizează scrierea corectă.

„Cu alte cuvinte, doar 6% au putut să scrie perfect româneşte. Este o concluzie tristă, dar importantă pentru a ştii ce avem de făcut. Mai exact, verbele a vrea, a fi, sau substantivul stradă, adjectivul mândru sau acordul pronumelui cu substantivul, 14% nu ştiu să scrie corect niciunul din cuvintele date la forma cerută” a spus el.

Ministrul a mai spus că la un alt item, doar 43% dintre elevi ştiu să identifice verbele. „21% nu au identificat nici măcar un verb”, a mai spus el.

Cîmpeanu a precizat că un alt rezultat arată că „doar 37% dintre elevi au ştiu să identifice corect o propoziţie principală şi una atributivă. (..) Alte observaţii, 8% dintre elevi nu pot identifica o informaţie prezentată explicit în primul enunţ al unui text dat. 57% dintre elevi au probleme de scriere corectă, de ortografie şi de punctuaţie”, a mai spus ministrul.

De asemenea, au fost 60% elevi din mediul urban şi 40% elevi din mediul rural. ”Din păcate, se confirmă slaba calitate a educaţiei în mediul rural. Rămâne principala problemă. În mediul rural am avut medii sub 5 de trei ori mai mari decât cele din urban”, a explicat ministrul Cîmpeanu. 

VIDEO

EducațiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite