Evaluare Naţională 2021. Reguli de respectat în sala de examen

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Facebook
FOTO Facebook

Peste 131.000 de elevi absolvenţi de gimnaziu s-au înscris pentru a susţine examenul de capacitate în 2021. Evaluarea Naţională 2021 începe marţi, 22 iunie 2021, cu prima probă scrisă, cea la limba şi literatura română, urmând ca în 24 iunie să aibă loc proba scrisă la matematică. În Bucureşti, puţin peste 12.000 de elevi vor susţine examenul, în 207 centre de examen.

Ministerul Educaţiei a transmis un set de reguli ce trebuie respectate, de la intrarea în centrele de examen şi până la depunerea contestaţiilor şi afişarea rezultatelor.

Reguli sanitare ce trebuie respectate la intrarea în centrul de examen

- toate persoanele vor purta mască;

- nu se măsoară temperatura;

- accesul în unitatea de învăţământ este organizat astfel încât să fie asigurată o distanţă minimă de 1 m între oricare două persoane;

- în sala de examen se asigură distanţa de minim 1 m între candidaţi;

- se asigură dezinfectarea suprafeţelor, aerisirea spaţiilor;

- parcursul prin curtea şcolii până la intrarea în unitate se va realiza pe un traseu bine delimitat şi semnalizat, respectând normele de distanţare fizică;

- la intrarea în unitate sunt asigurate materiale şi echipamente de protecţie: covoraşe dezinfectante, măşti, substanţe dezinfectante pentru mâini;

- intrările/ieşirile, precum şi sensul de deplasare pe coridoare sunt semnalizate corespunzător şi dezinfectate în mod regulat.

Când se intră în sala de examen

Intrarea elevilor în sala de examen se va realiza până în ora 8.30, depozitarea bagajelor urmând a se face într-o sală special destinată, monitorizată audio-video.

Toate sălile în care se desfăşoară activităţi specifice Evaluării Naţionale vor fi supravegheate audio-video şi vor avea pe uşă anunţul privind monitorizarea.

Cu ce NU au voie elevii în sala de examen

Candidaţilor li se interzice să aibă asupra lor, în obiectele de îmbrăcăminte sau încălţăminte, în penare sau în băncile în care sunt aşezaţi în sălile de examen telefoane mobile, căşti audio, precum şi orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare care permite conectarea la internet, la reţelele sociale, pentru comunicare cu alţi candidaţi, asistenţi din unitatea/unităţile de învăţământ/centrul/centrele de examen sau cu exteriorul.

De asemenea, se interzice candidaţilor să comunice între ei sau cu exteriorul, să copieze, să transmită materiale care permit copiatul sau să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notiţe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare între candidaţi sau cu exteriorul.

Codul unic de identificare

Înainte de începerea probei de Limba şi literatura română, candidaţii vor primi, cu semnătură, codul unic de identificare, pe care îl vor folosi pentru a afla, după afişare, rezultatele obţinute.

În intervalul 9.00 - 9.15, elevii trebuie să completeze colţul secretizat al foii de examen, ulterior începând derularea timpului propriu-zis pentru rezolvarea subiectelor (120 minute/180 de minute pentru cazurile speciale).

Ce se întâmplă cu elevii daţi afară din examen

Încălcarea regulilor va fi considerată fraudă/tentativă de fraudă, iar candidaţii respectivi sunt eliminaţi de la proba respectivă, indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceştia ori de alţi candidaţi, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane şi indiferent dacă ei au primit ori au transmis materiale interzise/ciorne/foi din lucrările scrise, avertizează autorităţile.

Candidaţii eliminaţi de la o probă pentru fraudă sau tentativă de fraudă primesc nota 1 (unu) pe lucrarea scrisă.

Cât timp au la dispoziţie elevii să scrie lucrarea

După completarea colţului secretizat de pe foaia de examen, la ora 9.15 începe propriu-zis proba scrisă. Elevii au la dispoziţie două ore să scrie, iar în cazuri speciale, trei orei ore (120 de minute, respectiv 180 de minute)

În situaţii excepţionale, la cererea candidatului, cu încadrarea în timpul de 120/180 minute, acesta poate primi altă broşură de examen (iar broşura iniţială se anulează).

Cum se corectează un răspuns greşit pe foaia de examen la proba de limba română

   Pentru proba de Limba şi literatura română de marţi, 22 iunie 2021, elevii trebuie să ştie că:

- un răspuns completat în căsuţa de răspuns poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală a literei scrise în căsuţă şi scrierea în dreapta căsuţei a literei asociate răspunsului considerat correct;

- un răspuns care constă în marcarea cu X a unei opţiuni poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală a marcajului X şi marcarea cu X a răspunsului considerat correct;

 

- sunt permise sublinierile pe text cu creion sau stilou/pix de culoare albastră;

- în cazul itemilor care vizează sintaxa frazei, nu se consideră semn particular delimitarea propoziţiilor în frază.

   

După cât timp poate ieşi candidatul din sala de examen

Candidaţii care doresc să predea lucrările înainte de expirarea timpului maxim prevăzut pentru rezolvarea subiectelor pot părăsi centrul de examen cel mai devreme după o oră de la distribuirea subiectelor în săli.

Primele rezultate ale Evaluării Naţionale 2021 vor fi afişate în data de 29 iunie, iar contestaţiile vor putea fi depuse în data de 30 iunie. Rezultatele finale, după contestaţii, vor fi afişate în data de 4 iulie.

Unde pot fi semnalate problemele apărute în timpul examenului

Pentru sesizarea unor posibile disfuncţionalităţi/nereguli identificate la examenul de Evaluare Naţională, Ministerul Educaţiei pune la dispoziţia celor interesaţi TELVERDE- 0800801100, în perioada 22-25 iunie, în intervalul orar 8.00 -16.00.

La Bucureşti, pentru semnalarea problemelor apărute în desfăşurarea examenului de Evaluare Naţională, clasa aVIII-a, în anul şcolar 2020-2021, reclamaţiile se pot face în intervalele orare menţionate mai jos, în zilele desfăşurării probelor, la TELVERDE ISMB – 0800816021:

8.00-16.00: marţi – joi

8.00-14.00: vineri

EducațiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite