Doar 5 din cele 9 milioane de teste de salivă ar putea ajunge la elevi. Unele firme care au câştigat licitaţia s-au retras

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preţul de achiziţie al testelor, între timp, a crescut Foto: Pixabay
Preţul de achiziţie al testelor, între timp, a crescut Foto: Pixabay

Din cele 9 milioane de teste de salivă din primul lot care trebuie livrat miercuri, în şcolile din România ar putea ajunge săptămâna aceasta doar 5 milioane, după ce o parte dintre firmele care au câştigat licitaţia s-au retras imediat după semnarea acordului-cadru.

O parte din firmele care au participat la licitaţie s-au retras, pe motiv că în momentul de faţă nu mai au aceeaşi putere de cumpărare ca în momentul în care a fost demarată licitaţia, conform Digi 24.

Preţul de achiziţie al testelor, între timp, a crescut. În plus, firmele care au rămas să onoreze acest contract nu pot în momentul de faţă să asigure transportul acestor teste din China, care este ţara de origine, către România. 

Aşadar, dorinţa guvernului ca toţi elevii să fie testaţi non-invaziv, cu teste de salivă, rămâne deocamdată la stadiul de intenţie. Cel mai recent termen avansat de către autorităţi - atât din educaţie, cât şi din sănătate - era pentru miercuri, 24 noiembrie. 

Conform unor surse citate de Digi24, testele vor ajunge în şcoli abia vineri, 26 noiembrie, deci prima testare a celor mici s-ar putea face abia săptămâna viitoare, din 29 noiembrie. Iar dacă guvernul va stabili că această zi este liberă, primele teste de salivă ar urma să se facă, aşadar, din 2 decembrie. 

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat, joi, referitor la procedura de administrare a testelor rapide antigen din salivă la elevi că acestea vor putea fi administrate copiilor atât la şcoală, cât şi acasă, de către părinţi, decizia urmând a fi luată de fiecare şcoală sau grădiniţă, la nivel de Consiliu de Administraţie. Totodată ministrul afirma că ar trebui să ajungă în şcoli la începutul acestei săptămâni.

EducațiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite