Contestaţii Evaluare Naţională 2015. Elevii îi cer explicaţii ministrului pentru diferenţele mari de note

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Adevărul
FOTO Adevărul

Consiliul Naţional al Elevilor a adresat o scrisoare ministrului Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, în care solicită explicaţii pentru diferenţele mari de note relevate în urma celor peste 7.000 de contestaţii depuse la Evaluarea Naţională 2015.

După afişarea rezultatelor la Evaluarea Naţională 2015 au fost contestate, la nivel naţional, 14.423 de note, respectiv 5% din teste. În urma recorectării lucrărilor pentru care s-au depus contestaţii, 66% dintre note au rămas nemodificate, 29,5% au înregistrat o creştere, iar 4,5% au scăzut.

Consiliul Naţional al Elevilor atrage atenţia asupra importanţei fiecărei sutimi în contextul concurenţei de la admietrea la liceu, în condiţiile în care nota se modifică oficial doar dacă diferenţele sunt mai mari de 0,5 puncte.

„O diferenţă de notare de 30-40 de sutimi nu va conduce la modificarea finală a notei, însă elevul respectiv poate pierde şansa de a intra la liceul la care doreşte. Ne întrebăm ce se poate face în următorii ani pentru a evita aceste situaţii. Pe de altă parte, banii pe care profesorii îi plătesc pentru corectare sunt puţini şi de aici şi interesul scăzut”, este de părere Horia Oniţă, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor.

Scrisoarea Consiliului Naţional al Elevilor adresată ministrului Educaţiei Sorin Cîmpeanu

Anchetă la Şcoala Centrală din Capitală

Ministerul Educaţiei a anunţat demararea unei anchete la Şcoala Centrală din Capitală, după ce 24 de copii din cei 90 care au susţinut examenul aici au cerut reverificarea tezelor la limba română şi s-a dovedit că aproape toţi primiseră note mai mici decât meritau.

Mai exact, 14 dintre cei 24 de elevi care au contestat au primit o nouă notă şi alţi şapte au rămas cu acelaşi rezultat, chiar dacă ar fi meritat câteva zeci de sutimi în plus.

De asemenea, la Craiova, un elev care a contestat o notă de 4,80 la matematică a obţinut după contestaţie 9,20.

Rezultatele la Evaluarea Naţională 2015

După primele rezultate de la Evaluare Naţională 2015, la nivel naţional, 79,3% dintre candidaţi au obţinut medii peste cinci. La limba şi literatura română au obţinut note peste cinci 85,4% din elevi, în timp ce la matematică au fost 73,5% din medii peste cinci.

În ceea ce priveşte mediile de 10, judeţul Cluj-Napoca ocupă prima poziţie într-un astfel de clasament, cu un număr de 43 de elevi care au obţinut media 10 la Evaluarea Naţională, dublu faţă de anul trecut, când au fost înregistrate 20 de astfel de medii. Proporţia celor care au obţinut media peste 5 fiind, la nivel judeţean, de 91,50 la sută.

Şcoala cu cea mai mare medie a notelor obţinute de elevi la examenul de evaluare naţională, respectiv 9,62, este Colegiul Naţional "Vasile Alecsandri" din Galaţi.

Pe locul al doilea s-a clasat Colegiul Naţional "Gheorghe Vranceanu" din Bacău, cu media 9,61, iar pe locul al treilea Colegiul Naţional "Emil Racoviţă" din Cluj-Napoca, cu media 9,59.

În Capitală, Colegiul Naţional "Gheorghe Lazăr" a obţinut cele mai bune rezultate la Evaluare Naţională, clasându-se pe poziţia a 11-a în ierarhia naţională.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite