Ce măsuri prevede noua Lege a educaţiei pentru reducerea abandonului universitar

0
0
Universitatea din Bucure┼čti
Legea propune dezvoltarea unor politici ┼či practici de re├«nmatriculare a studen┼úilor

├Änfiin┼úarea ┼či finan┼úarea de la bugetul de stat a Programului Na┼úional de Reducere a Abandonului Universitar (PNRAU), implicarea cadrelor didactice ├«n activit─â┼úi destinate reducerii fenomenului de abandon, instituirea programului ÔÇ×A doua ┼čans─âÔÇŁ la nivelul universit─â┼úilor, ceea ce va permite re├«nmatricularea studen┼úilor, sunt m─âsuri prev─âzute de noua Lege a ├«nv─â┼ú─âm├óntului superior pentru ca studen┼úii s─â nu mai renun┼úe la studii.

Articolul 116 al proiectului de lege prevede c─â ÔÇ×studen┼úii sunt considera┼úi parteneri ai institu┼úiilor de ├«nv─â┼ú─âm├ónt superior ┼či membri egali ai comunit─â┼úii academiceÔÇŁ ┼či c─â ÔÇ×├«n ├«nv─â┼ú─âm├óntul universitar studen┼úii sunt membri ai comunit─â┼úii academice ├«n calitate de discipoliÔÇŁ.

Un alt alineat al aceluia┼či articol men┼úioneaz─â c─â ÔÇ×├«nv─â┼ú─âm├óntul superior asigur─â oportunit─â┼úi echitabile tuturor studen┼úilor, ├«n concordan┼ú─â cu poten┼úialul ┼či aspira┼úiile lorÔÇŁ. ├Än acest context, prevederi speciale vizeaz─â persoanele cu dizabilit─â┼úi, care ar urma s─â beneficieze de cel pu┼úin 10 locuri bugetate la nivelul institu┼úiilor de ├«nv─â┼ú─âm├ónt superior de stat, ├«n cadrul cifrei de ┼čcolarizare aprobate. Aceast─â obliga┼úie vine la pachet cu obligativitatea institu┼úiilor de ├«nv─â┼ú─âm├ónt superior de a asigura c─âi de acces adaptate acestora ├«n totalitatea spa┼úiilor universitare, precum ┼či condi┼úii pentru desf─â┼čurarea normal─â a activit─â┼úilor academice, sociale ┼či culturale ├«n cadrul universit─â┼úilor.

Alineatul 5 al articolului instituie Programul Na┼úional de Reducere a Abandonului Universitar (PNRAU), ÔÇ×├«n vederea cre┼čterii reten┼úiei studen┼úilor ├«n mediul universitarÔÇŁ.

PNRAU este organizat ┼či finan┼úat de Ministerul Educa┼úiei ├«n conformitate cu prevederile unei hot─âr├óri de Guvern ┼či are obiective adaptate specificului fiec─ârei institu┼úii de ├«nv─â┼ú─âm├ónt superior. Conform Ministerului Educa┼úiei, acest program ar urma s─â beneficieze de o finan┼úare anual─â de 200 de milioane de lei, printre obiective afl├óndu-se sprijinirea tranzi┼úiei de la ├«nv─â┼ú─âm├óntul secundar superior la ├«nv─â┼ú─âm├óntul universitar, sus┼úinerea ┼či finan┼úarea Centrelor de consiliere ┼či orientare ├«n carier─â, sus┼úinerea schimbului de bune practici ├«ntre institu┼úiile de ├«nv─â┼ú─âm├ónt superior cu privire la m─âsurile de recrutare a studen┼úilor, inclusiv prin implicarea asocia┼úiilor reprezentative ale studen┼úilor; identificarea m─âsurilor de sprijin printr-un un feed-back timpuriu optimizat ┼či personalizat cu privire la progresul educational ┼či riscurile aferente.

┼×i cadrele didactice vor fi implicate ├«ntr-un plan care va determina studen┼úii s─â nu abandoneze ┼čcoala. Potrivit prevederilor legii, este vorba despre o implicare motivat─â a cadrelor didactice ├«n programe ┼či activit─â┼úi pentru reducerea abandonului universitar: legea prevede introducerea ├«n norma cadrelor didactice a activit─â┼úilor de consulta┼úii cu studen┼úii ┼či activit─â┼úi remediale. Profesorii vor putea discuta cu studen┼úii, astfel ├«nc├ót s─â poat─â fi identificate motive sau nemul┼úumiri care pot duce la un eventual abandon.┬á

Proiectul de lege prevede ┼či ÔÇ×dezvoltarea la nivelul studen┼úilor a implic─ârii ┼či a sentimentului de apartenen┼ú─â la propria institu┼úie de ├«nv─â┼ú─âm├ónt superior/ facultateÔÇŁ.┬á┬á

Totodat─â, legea propune, ├«n cazul ├«n care abandonul se produce, dezvoltarea unor politici ┼či practici de re├«nmatriculare a studen┼úilor,┬á de tip ÔÇ×A doua ┼čans─âÔÇŁ, la nivelul fiec─ârei facult─â┼úi. A┼čadar se pot lua m─âsuri, iar studentul poate fi ajutat.┬á

Bursele de studiu, al c─âror nivel mic a fost reclamat de multe ori de studen┼úi, ar urma s─â creasc─â cu aproximativ 50% pe baza noii legi. ÔÇŁCuantumul alocat pentru constituirea fondului de burse ┼či protec┼úie social─â a studen┼úilor / cursan┼úilor la studiile de scurt─â durat─â este de 300 lei/lun─â/student sau cursant la studii de scurt─â durat─â, pe toat─â durata anului universitar (12 luni), pentru studen┼úii de la ├«nv─â┼ú─âm├óntul cu frecven┼ú─â sau cursan┼úii la studii de scurt─â durat─â de la ├«nv─â┼ú─âm├óntul cu frecven┼ú─â, f─âr─â tax─â de studiiÔÇŁ, conform proiectului de lege.

Potrivit unui raport citat de Edupedu.ro, un calcul al ratei de abandon pe baza studenţilor înregistraţi în programe de licenţă în 2015-2016 indică faptul că 43,8% dintre studenţii înregistraţi în primul an al unui program de licenţă de 3 ani au abandonat studiile în cei cinci ani care au trecut de atunci.

De asemenea, cel mai recent┬áRaport privind starea ├«nv─â┼ú─âm├óntului superior din Rom├ónia (2019-2020) al Ministerului Educa┼úiei┬áindic─â, o tendin┼ú─â de cre┼čtere ├«naintea pandemiei,┬áde la 8,5% studen┼úi ÔÇ×pierdu┼úi pe parcursÔÇŁ (adic─â cei care nu sunt promova┼úi, nici repeten┼úi ┼či nici cu situa┼úie ne├«ncheiat─â) ├«n anul 2014-2015 la 9,6% ├«n 2018-2019.

Ministerul Educa┼úiei a lansat ├«n dezbatere public─â, ├«n data de 13 iulie, proiectele legilor ├«nv─â┼ú─âm├óntului preuniversitar ┼či universitar, despre care a afirmat c─â indentific─â┬áposibile solu┼úii ┼či mecanisme de implementare, prin raportare la ┼úintele din Raportul ÔÇ×Rom├ónia Educat─âÔÇŁ, ini┼úiat ┼či sus┼úinut de c─âtre pre┼čedintele Klaus Iohannis.

Proiectele se află în dezbatere publică până În data de 24 august.Ultima or─â

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite