Bacalaureat 2021. Ce subiecte au primit elevii la Limba şi literatura română

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Călin Gavrilaş
FOTO Călin Gavrilaş

Bacalaureat 2021 a început luni, 28 iunie, cu proba scrisă la Limba română. Varianta extrasă a fost cea cu numărul 4 pentru profilul real, iar pentru cel uman a fost varianta 12. La profilul real şi tehnologic, la subiectul al III-lea absolvenţii au avut de prezentat particularităţile unei nuvele studiate, mai precis „Moara cu noroc”, Ioan Slavici. La profilul uman, elevii au avut de scris despre particularităţile unui personaj din aceeaşi operă.

Atât pentru profilul real, cât şi pentru probilul uman, subiectul I şi II au fost la fel, dar subiectul III a fost diferit, dar a avut la bază o nuvelă studiată.

La subiectul I, absolvenţii de liceu de la profilul uman şi pedagogic au avut un text la prima vedere „Viaţa lui I.L. Caragiale” de Şerban Cioculescu.

La subiectul I, punctul B, candidaţii au avut de redactat un text argumentativ despre „dacă greutăţile vieţii pot îngreuna sau nu realizarea responsabilităţilor faţă de familie”.

„Redactează un text de minimum 150 de cuvinte, în care să argumentezi dacă greutăţile vieţii pot determina sau nu neglijarea responsabilităţilor faţă de familie, raportându-te atât la informaţiile din fragmentul extras din volumul «Viaţa lui I.L Caragiale» de Şerban Cioculescu, cât şi la experienţa personală sau culturală”.

Subiectul al II-lea a fost un comentariu, în minimum 50 de cuvinte, al unei poezii de Ion Vinea, evidenţiind relaţia dintre ideea poetică şi mijloacele artistice:

„Limpede vârtej în cerul nostru, anii ca un stol ne însoţesc, fragede au fost potecile. Acum privirea ta luminează înainte. Ascultă cum îngână fântânile cuvintele rămase din trecut. Ce cuminte mâna ta pe umăr în acest ţărm cu singur drum, Unde vremea ne poartă ca un cântec de leagăn!” Ion Vinea, Drum.

Subiecte limba română profil real, Bacalaureat 2021

Bacalaureat 2021. Cum trebuiau rezolvate subiectele la Limba şi literatura română, profilul real

La Subiectul III tinerii de la real au avut eseu despre particularităţile unei nuvele studiate, în cerinţe încadrându-se „Moara cu noroc”, opera lui Ioan Slavici.

image

Subiecte limba română profil uman, Bacalaureat 2021

La Subiectul III, tinerii de la profilul au avut eseu despre particularităţile unui personaj dintr-o nuvelă studiată, în cerinţe încadrându-se „Moara cu noroc”, opera lui Ioan Slavici.

Baremul de corectare şi notare pentru acest subiect va fi publicat azi la ora 15:00.

Din promoţiile de anul trecut, 19.520 de persoane s-au înscris pentru a susţine examenul. Sorin Cîmpeanu spune că numărul mic de elevi înscrişi este cauzat de pandemie şi de cele 3 semestre de şcoală online.

Participanţii pot intra în sala de examen între 8:00 şi 8:30. Bagajele vor fi depozitate într-o sală specială, monitorizată audio-video. Toate sălile în care se desfăşoară activităţi specifice Evaluării Naţionale vor fi supravegheate audio-video şi vor avea pe uşă anunţul privind monitorizarea.

Examenul durează 3 ore, iar elevii pot părăsi sala abia după o oră jumate de la primirea subiectelor. Din momentul în care subiectele sunt distribuite, niciun elev nu mai poate intra în sala de examen.

Elevii nu au voie să vorbească între ei în timpul examenelor, nici să copieze, să transmită materiale altor candidaţi şi nici să facă schimb de foi sau ciorne cu ceilalţi colegi.

Calendar Examene Bacalaureat 2021

  • 28 iunie - Proba la Limba şi literatura română
  • 29 iunie - Proba obligatorie a profilului
  • 30 iunie - Proba la alegere a profilului şi specializării
  • 1 iulie - Proba la limba maternă
  • 5 iulie - Afişarea primelor rezultate (ora 12) şi depunerea contestaţiilor (12-18)
  • 6-9 iulie - Rezolvarea contestaţiilor
  • 9 iulie - Afişarea rezultatelor finale ale Bacalaureatului 2021
Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite