Wall Street, la mâna Senatului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Warren Buffett
Warren Buffett

Băncile de pe Wall Street au obţinut o amânare temporară a “execuţiei”, luni seară, când Senatul american a blocat dezbaterile privind reforma financiară sprijinită de administraţia Barack Obama.

Proiectul include cele mai mari restricţii ce ar putea fi impuse industriei bancare în perioada de după Marea Depresiune din anii '30.

Rezultatul votului a fost 57-41 în favoarea introducerii proiectului în dezbaterea Senatului, însă democraţii ar fi avut nevoie de o majoritate de 60 de voturi. Niciun republican nu a fost de partea proiectului. Negocierile au demarat şi un nou vot ar putea avea loc în câteva zile.

Proiectul obligă băncile să renunţe la operaţiunile cu produse financiare derivate, dacă vor să beneficieze de facilităţile de împrumut oferite de Rezerva Federală. Legislaţia mai prevede înfiinţarea unei agenţii pentru protecţia consumatorului în cadrul Rezervei Federale şi dă guvernului noi puteri pentru a dizolva instituţiile mari, în cazul falimentului, fără ajutorul contribuabililor.

Democraţii sunt susţinuţi de sondajele care arată că două treimi din americani favorizează legislaţia.

Republicanii, care nu vor să pară a lua apărarea unei industrii nepopulare, înaintea alegerilor legislative din noiembrie, spun că încearcă să îmbunătăţească legea şi nu să o combată.

Influenţa lui Warren Buffett

Singurul senator democrat care a votat împotriva proiectului, Ben Nelson (Nebraska), a fost influenţat de omul de afaceri Warren Buffett. Buffett a încercat, până acum fără succes, să influenţeze reforma în favoarea propriei afaceri cu produse derivate. El face lobby pentru o clauză ce prevede că noile reguli nu vizează contractele deja existente, ceea ce i-ar proteja compania de asigurări Berkshire Hathaway, din Nebraska.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite