Vox:Candidaţii democraţi au câştigat cursa crucială pentru Senat din statul Georgia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alegători americani aşteptând rezultatele cursei pentru Senat din Georgia FOTO EPA-EFE
Alegători americani aşteptând rezultatele cursei pentru Senat din Georgia FOTO EPA-EFE

Candidaţii democraţi pentru cele două locuri din Senatul statului Georgia au câştigat cursa dând controlul democraţilor asupra Senatului deşi republicanii porniseră ca favoriţi, relatează Vox. Associated Press l-a declarat de asemenea câştigător pe democratul Raphael Warnock după numărarea a 98% din voturi.

După ce marţi noapte a fost declarat învingător pastorul Raphael Warnock în turul doi al alegerilor pentru Senat din statul Georgia, partenerul Vox, Decision Desk, a anunţat că Jon Ossoff a câştigat de asemenea în faţa republicanului David Perdue.

CNN şi NBC News prezintă rezultatele ca proiecţii dându-l câştigător pe Warnock şi semnalând un scor strâns, pe muchie, între Ossoff şi Perdue. Democraţii au nevoie de ambele locuri pentru a prelua controlul Senatului.

Diferenţele de voturi sunt foarte mici. Warnock este proiectat să câştige cu 50.6% din voturi. Edison Research estimează că democratul Jon Ossoff va câştiga cu 50.2% din voturi. 98% din buletinele din cele 159 de comitate ale statului au fost numărate, cele rămase provenind din suburbiile din Atlanta unde democraţii sunt favoriţi.

Raphael Warnock ar fi primul senator de culoare al statului Georgia, un stat sclavagist în Războiul Civil, şi doar al 11-lea senator de culoare din istoria politică americană, scrie BBC.

În discursul său de victorie, acesta a omagiat-o pe mama sa.

.

„Ieri - pentru că asta e America - aceste mâini ajunse la 82 de ani care culegeau bumbacul de pe plantaţiile altora au mers la vot şi l-au ales pe cel mai tânăr fiu ca senator al SUA.” 

Colegul său democrat, Ossof, un fost realizator de filme documentare, în vârstă de 33 de ani, va fi cel mai tânăr senator american de la alegerea lui Joe Biden în Senat, în 1973. 

Totuşi asigurarea celor două locuri în Senat înseamnă un control la limită al democraţilor în măsura în care fiecare partid a obţinut un număr egal de voturi, şi anume 50. Asta înseamnă că democraţii nu au decât o majoritate simplă, or cele mai multe legi trebuie votate cu supermajoritate de 60, deci tot vor trebui să negocieze pentru 10 voturi republicane. 

Jon Ossoff, fost jurnalist de investigaţii, a mai candidat pentru Congres în 2017, când a pierdut la diferenţă mică de voturi în faţa republicanului Karen Handel.

Puţini experţi îl dădeau câştigător în cursa actuală dat fiind că în noiembrie era în urma contracandidatului său republican cu 88.000 de voturi.

Perdue, unul dintre primii aliaţi ai preşedintelui Trump în Senat, a fost şi un apărător îndârjit al preşedintelui american după alegerile din  3 noiembrie. Perdue, ca de altfel şi Kelly Loeffler, celălalt candidat republican ce a pierdut în Senat, l-au susţinut pe Trump în bătălia cu oficialii statului Georgia contând la rândul lor pe susţinerea acestuia în campania lor electorală.

De altfel, republicanii exprimaseră deja temeri că afirmaţiile privind fraudele electorale ale preşedintelui în exerciţiu asociate marşului său de mobilizare a voturilor pentru cei doi candidaţi din Georgia ar putea afecta şansele acestora de a ieşi învingători.

„Nu se poate să fi pierdut Georgia. A fost un scrutin trucat”, a început prin a spune Donald Trump la marşul de luni din Dalton, potrivit Washington Post.

Consilieri ai lui Trump care au făcut declaraţii sub anonimat au spus că deşi acesta a fost preocupat de răsturnarea rezultatelor votului din alte state s-a fixat intens în special pe Georgia, un stat solid republican pe care a presupus că îl va câştiga uşor. Potrivit unor persoane familiare cu discuţiile, Trump consideră extrem de neplăcut şi nu se poate împăca cu faptul că e primul candidat republican care pierde Georgia. Un fost oficial de campanie spune că echipa de realegere a lui Trump a fost atât de convinsă că acesta va câştiga Georgia încât a respins apelurile de direcţiona mai multe fonduri şi personal în acest stat.

În discursul său de susţinere a candidaţilor democraţi Joe Biden a punctat:„Puterea este literalmente în mâinile noastre. Spre deosebire de orice altă perioadă din cariera mea, acum un stat poate trasa cursul viitor -  nu doar pentru următorii patru ani, ci pentru generaţia următoare”.

Sunt victorii importante pentru democraţi care vin după ce Joe Biden este primul candidat democrat la prezidenţiale ce câştigă statul Georgia în trei decenii. Aceste ultime victorii semnifică o turnură în electoratul tot mai divers al Georgiei, scrie Vox.

„Statul devine mai tânăr şi mai divers pe zi ce trece ca populaţie. Investiţiile în infrastructura democrată în ultimul deceniu au fost masive”, spunea Ossoff într-un interviu pentru Vox acordat în toamnă.

Sondajele la ieşirea de la urne au arătat că încrederea votanţilor într-o numărătoare corectă a votului a scăzut la 70%, adică cu aproape 15% faţă de noiembrie. Electoratul de culoare din statul Georgia l-a votat în majoritate pe Biden şi anume în proporţie de 9 la 1, în condiţiile în care reprezintă 29% din populaţia cu drept de vot din Georgia. Populaţia de culoare din acest stat este peste dublul mediei naţionale, şi anume 33% faţă de 13% la nivel naţional.

Raphael Warnock este pastor al unei biserici baptiste din Atlanta, locaş strâns legat de viaţa şi activitatea lui Martin Luther King. Alături de Stacey Abrams, o voce tot mai populară în rândurile democraţilor, Warnock a pus bazele unei organizaţii pentru protecţia drepturilor electorale.

Jon Ossoff şi-a lansat campania cu sprijinul lui John Lewis, cunoscutul activist pentru drepturi civile care a decedat în vara lui 2020.

Kelly Loeffler a fost numită senator în decembrie 2019 de către guvernatorul Brian Kemp după ce senatorul ales şi-a dat demisia. Este unul dintre cei mai bogaţi membri ai Senatului şi este co-proprietară a echipei de baschet Atlanta Dream.

David Perdue, fost CEO al companiei Reebok, este senator al statului Georgia din 2015. 

Citiţi şi:

De ce sunt cruciale pentru Statele Unite alegerile din Georgia, de care atârnă soarta Senatului ANALIZĂ

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite