VIDEO John Brennan, nominalizat de Obama în fruntea CIA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
John Brennan FOTO AFP
John Brennan FOTO AFP

Preşedintele american Barack Obama îl va nominaliza pe John Brennan, consilierul lui pentru operaţiuni de contraterorism, în fruntea CIA, informează luni Associated Press. Anterior, David Petraeus a condus serviciul american de informaţii, însă acesta a demisionat după ce a fost implicat într-un scandal sexual de proporţii.

Obama urmează să facă anunţul luni după-amiaza, atunci când îl va nominaliza şi pe Chuck Hagel ca şef al Pentagonului, însă amândoi mai au nevoie de confirmarea Senatului.

Atât Hagel, cât şi Brennan sunt apropiaţi ai lui Obama, şeful de la Casa Albă preţuind loialitatea în cercul său restrâns de prieteni, notează CBS News. Din poziţia pe care o ocupă la ora actuală, Brennan a fost implicat în raidul din septembrie 2011, în urma căruia a fost ucis Osama bin Laden.

Barack Obama l-a avut în vedere pe John Brennan pentru conducerea CIA în 2008, dar acesta s-a retras pe fondul discuţiilor privind legăturile sale cu tehnicile de interogare „îmbunătăţite” din perioada când lucra la agenţie sub administraţia fostului preşedinte George W.Bush. Brennan a negat acuzaţiile şi chiar a luat poziţie împotriva tehnicilor de interogare controversate.

În consecinţă, Obama a preferat să-l numească în fruntea CIA pe Leon Panetta, însă ulterior acesta i-a cedat locul lui David Petraeus, după ce a fost numit şef la Pentagon.

Petraeus a demisionat în luna noiembrie 2012, din cauza unei relaţii extraconjugale pe care acesta o avea cu biografa lui.

John Brennan, în vârstă de 57 de ani, a ocupat timp de 25 de ani din cariera sa numeroase posturi în cadrul CIA, lucrând în special în Arabia Saudită, şi este considerat un specialist în Orientul Mijlociu.

El a fost directorul de cabinet al directorului CIA în perioada 1999-2001, iar ulterior directorul Centrului de luptă împotriva terorismului, în perioada 2004-2005.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite