VIDEO „Avionul Apocalipsei“: cum funcţionează aeronava care poate lansa un atac nuclear. „Ne atacaţi şi ţara voastră dispare. E simplu“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O echipă de jurnalişti a CNN a urcat la bordul E-6B şi a surprins imagini rare din interiorul acestui aparat de zbor supranumit „Avionul Apocalipsei“.

E mai rapid decât o explozie nucleară şi poate rezista unei ploi de asteroizi, scria acum şapte ani ABC despre cel mai impresionant avion construit vreodată.

În cazul unui scenariu apocaliptic, E-6B are rolul de a-i tine în siguranţă pe preşedintele american, pe secretarul Apărării, dar şi pe alţi oficiali guvernamentali importanţi.

O echipă de jurnalişti a CNN s-a deplasat la baza aeriană Offutt din Nebraska şi a urcat la bordul acestui aparat de zbor. Imaginile surprinse acolo sunt rare.

Dacă Rusia ar trimite o rachetă intercontinentală cu rază lungă de acţiune precum Satan 2, testată recent, sau dacă regimul comunist de la Phenian ar ataca sediul arsenalului nuclear al Statelor Unite, comandanţii americani de top au puţin timp la dispoziţie pentru a se adăposti, începe reportajul CNN.

Dar Statele Unite sunt pregătite pentru un astfel de scenariu, iar generalul însărcinat cu oferirea răspunsului în caz de atac nuclear ar ajunge la bordul unui avion în câteva minute.

Este vorba de E-6B, cunoscut ca „Avionul Apocalipsei“, un aparat de zbor construit pe platforma unui Boeing 707 şi modificat ca post de comandă mobilă pentru un contraatac nuclear.

„Am un anumit număr de minute pentru a urca în avion, a decola şi a ajunge la o distanţă sigură înainte ca o rachetă nucleară să-şi atingă ţinta“, spune pentru CNN John Hyten, şeful Comandamentului Strategic al armatei americane.

Un ceas din baza Offutt indică timpul aflat la dispoziţie pentru oferirea unui răspuns în cazul lansării unei rachete nucleare inamice către teritoriul american.

Cu un echipaj mic, centrul de comandă din avion poate funcţiona din aer la fel ca unul de la sol.

Avionul poate fi realimentat şi poate rămâne în aer timp de două zile. În plus, poate comunica cu submarinele şi transmite ordine sau mesaje fără a ateriza.

„Din acest avion ştim unde se află preşedintele, succesorii săi la funcţie, secretarul Apărării şi toţi ceilalţi oameni importanţi“, dă asigurări Gregory Bowen, director adjunct pentru Operaţiuni Globale.

„Dacă toate persoanele din centrele de comandă de la sol sunt moarte, putem declanşa un atac nuclear noi de la bord“, precizează el.

„E o poliţă de asigurare pentru America, un avion care asigură supravieţuirea noastră ca naţiune“, insistă el.

În opinia sa, un alt rol al avionului este descurajarea inamicului.

„Ne atacaţi şi ţara voastră dispare. E simplu“, conchide militarul american.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite