Tunelul misterios de sub cascada Niagara. Atrage numeroși turiști din toată lumea

0
Publicat:

Un tunel imens aflat sub cascada Niagara, în lungime de 670 de metri, construit în urmă cu mai bine de un secol, a fost deschis pentru public și reprezintă o adevărată atracție turistică, astfel că face parte dintr-un tur de vizitare.

Tunelul face parte dintr-o hidrocentrală care nu mai funcționează FOTO Shutterstock
Tunelul face parte dintr-o hidrocentrală care nu mai funcționează FOTO Shutterstock

Tunelul a fost construit pe partea canadiană și făcea parte dintr-o amenajare hidroenergetică. Prin acest tunel a fost deviată o parte din debitul râului Niagara, în vedere producerii de energie electrică.

Potrivit CNN, centrala electrică a funcționat din 1905 până în 2006. Generatoarele puse în funcțiune au alimentat cu energie electrică industria regională și orașul Buffalo, care a mai fost denumit „Orașul Luminii“

Explorarea acestui tunel le oferea turiștilor posibilitatea de a vedea lucrările de pionierat care au contribuit la aducerea acestui colț al Americii de Nord în epoca modernă. Este singura centrală hidroelectrică complet intactă din lume a epocii sale. Spațiul centralei este construit într-un mod specific, pentru a se integra cu mediul înconjurător, după planurile arhitectului newyorkez Algernon S. Bell.

Turiștii coboară cu un lift din sticlă

Vizitatorilor care fac un tur al cascadei li se prezintă o machetă a lucrărilor masive de inginerie care au dus la transformarea apei în energie electrică. Ghidul Elena Zoric le arată turiștilor pe unde pătrundea apa pentru a alimenta turbinele, după care ajungea într-un tunel pentru a fi deversată.

Marcelo Gruosso, director senior de inginerie și operațiuni la Comisia Parcurilor Niagara, prezintă istoria hidrocentralei de la cascada Niagara: „Uzina a început cu două generatoare și, până în 1924, au fost instalate toate cele 11”.

FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Vizitatorii coboară cu un lift de stică până la tunelul pe unde ieșea apa. Tunelul are aproape opt metri înălțime și șase metri lățime. După patru ani de lucrări tunelul a fost deschis publicului și a devenit o atracție istorică, unică și este inclus în prețul de intrare pentru vizitarea centralei.

„A fost nevoie de patru ani și de mii de muncitori pentru a excava șisturile de sub camera principală de generare folosind felinare, dinamită, târnăcopi și lopeți. Tunelul conținea 71.000 de galoane de apă care se mișca cu nouă metri pe secundă. Este uimitor ce au făcut fără electricitate”, spune Gruosso.

Turiștii pot vedea și o proiecție 3D despre hidrocentrala de la cascada Niagara.

Platforma de unde se poate admira cascada

La capătul tunelului se aude zgomotul puternic făcut de căderea apei. Aici se află o platformă de 20 de metri, la nivelul râului, de unde vizitatorii pot admira cascada.

Turul la centrala electrică și tunel durează aproximativ două ore, dar pentru a participa la spectacolul de seară este recomandată o noapte de cazare. Cazarea variază de la hoteluri superioare cu vedere la cascadă, și până la unități care țin cont de buget.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite