Trump l-a demis pe Rex Tillerson din fruntea diplomaţiei americane şi l-a înlocuit cu şeful CIA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rex  Tillerson
Rex  Tillerson

Secretarul de stat al SUA, Rex Tillerson, a fost demis de preşedintele american Donald Trump şi înlocuit cu Mike Pompeo, directorul CIA.

Directorul CIA, Mike Pompeo, va fi secretar de stat în locul lui Rex Tillerson, a scris preşedintele Donald Trump pe Twitter, marţi.

Mike Pompeo, directorul CIA, va deveni noul nostru secretar de stat. El va face o treabă fantastică! Îi  mulţumesc lui Rex Tillerson pentru serviciul său! Gina Haspel va deveni noul director al CIA şi prima femeie aleasă. Felicitări tuturor!

Gina Haspel, director adjunct al CIA, va conduce Agenţia Centrală de Informaţii, devenind prima femeie care va conduce serviciul secret american.

Trump a făcut anunţul pe Twitter la câteva ore după ce Tillerson s-a întors dintr-un turneu în Africa, fără să ofere vreun motiv al acestei schimbări.

Rex Tillerson, fost director executiv şi preşedinte al companiei petroliere Exxon Mobil, a fost învestit pe 2 februarie 2017 în funcţia de Secretar de Stat al Statelor Unite ale Americii.

    Trump şi-a argumentat decizia de a-l demite pe Rex Tillerson din funcţia de secretar de stat al SUA prin existenţa unor poziţii contradictorii în mai multe subiecte.

Tillerson, la rândul său, a declarat că nu cunoaşte care sunt motivele înlăturării din funcţie şi că nu a comunicat cu Trump pe acest subiect.

Acesta a fost numit în fruntea Departamentului de Stat în luna februarie a anului trecut. Presa americană scrisese anterior că Trump ar fi dezamăgit de activitatea lui Tillerson. Potrivit The Washington Post, Tillerson avea poziţii contradictorii în ceea ce priveşte numărul militarilor americani în Afganistan, precum şi embargoul faţă de Qatar şi Cuba.

Totodată, un rerprezentant al Casei Albe a legat remanierele la care s-a procedat prin dorinţa preşedintelui SUA de a forma o nouă echipă în perspectiva tratativelor cu Coreea de Nord.

Gafele lui Tillerson

Pe perioada în care a fost în fruntea diplomaţiei americane a avut în mai multe rânduri poziţii divergente faţă de cele ale preşedintelui Trump pe dosare internaţionale. Ultima priveşte intenţia lideruluide la Casa Albă de a se întâlni cu dictaorul nord-corean Kim Jong-un. Tillerson declarase iniţial că preşedintele Trump a luat "de unul singur" decizia de a se întâlni cu liderul Coreeei de Nord.

Tillerson, despre care media au vehiculat în mod repetat speculaţii privind cât va rezista în această funcţie, a fost criticat atât de Casa Albă cât şi de proprii colegi din minister, nemulţumiţi de reorganizarea pe care o avea în vedere la Departamentul de Stat şi de faptul că a acceptat propunerea preşedinţiei de reducere cu 30% a bugetului Departamentului.

Tillerson a făcut şi afirmaţii eronate referitor la eşalonul de vârf al diplomaţiei SUA în timpul unei conferinţe, greşind funcţiile şi vârstele de pensionare ale unor foşti înalţi oficiali.

"Este unul din multele lucruri care arată o lipsă de înţelegere fundamentală din partea administraţiei per ansamblu a ceea ce poate face şi cum funcţionează diplomaţia", a apreciat Richard Boucher, fost purtător de cuvânt al Departamentului de Stat şi fost secretar de stat adjunct pentru Asia centrală şi de sud. Potrivit lui Boucher, subordonaţii lui Tillerson nu s-au documentat suficient sau ei înşişi nu înţeleg lucrurile suficient de bine pentru a se asigura că secretarul de stat este bine informat.

Boucher, care a fost purtător de cuvânt pentru cinci secretari de stat, şi-a amintit că în perioada cât a lucrat la Departamentul de Stat se făceau eforturi "uriaşe pentru a se încerca evitarea greşelilor", iar când acestea totuşi se întâmplau, se încerca remedierea lor în mod "vizibil, public şi... rapid".

La conferinţa din 28 noiembrie organizată la centrul de reflecţie Wilson din Washington, Tillerson s-a referit în mod repetat la puţinii diplomaţi americani care deţin cel mai înalt rang de "ambasador de carieră" spunându-le "diplomaţi de carieră". Mai mult, el a spus despre patru dintre ei, care s-au retras anul acesta, că ajunseseră la 65 de ani şi s-au pensionat. În realitate, unul era în vârstă de 55 de ani, altul de 61, al treilea avea 67 şi al patrulea 65, niciunul nefiind obligat să iasă la pensie, întrucât deţin titluri atribuite prin numire de către şeful statului.

Rex Tillerson a fost criticat de mai mulţi diplomaţi şi membri ai Congresului pentru felul în care conduce Departamentul de Stat şi incertitudinea care pluteşte legat de obiectivele reorganizării.Un înalt oficial responsabil de această reorganizare a demisionat. "Oamenii cred că Tillerson este cam pe dinafară", a dezvăluit unul dintre cei şase oficiali cu care a discutat Reuters, sub acoperirea anonimatului. "Mesajul pe care îl trimite este că nu înţelege nuanţele". 

SUAPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite