Sute de protestatari au ieşit pe străzile din St. Louis după ce un fost poliţist a fost achitat pentru crimă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Câteva sute de protestatari americani au ieşit pe străzile din St. Louis pentru a-şi arăta nemulţumirea faţa de decizia judecătorilor care au hotărât că un fost poliţist, care a ucis în 2011 o persoană de culoare, este nevinovat, relatează Reuters.

Garda Naţională şi-a făcut apariţia la proteste în cazul în care apar violenţe, autorităţile cerându-le manifestanţilor să fie paşnici. Forţele de ordine au luat în serios protestele, întrucât, în Ferguson, un oraş aflat în apropiere, au avut loc în 2014 conflicte rasiale violente. Tot acolo a apărut atunci şi mişcarea „Black Lives Matter”.

Poliţiştii au declarat că câţiva protestatari au aruncat cu pietre şi sticle cu apă, în timp ce martorii şi mai multe înregistrări au relatat că ofiţerii au folosit spray-uri paralizante asupra cel puţin cinci persoane. Între timp, 50 de poliţişti au blocat o rampă care duce spre o autostradă din apropiere.

Jason Stockley a fost achitat de crima asupra lui Anthony Lamar Smith. Fostul poliţist a declarat că Smith a încercat să fugă cu o maşină, după ce a încercat să-l aresteze pentru acuzaţii de trafic de droguri. Împreună cu partenerul său, Stockley l-au urmărit pe suspect, ulterior împuşcându-l cu cinci focuri de armă. 

Avocatul poliţistului a spus că Stockley credea că Smith are o armă. Ulterior, s-a găsit o armă în interiorul autovehiculului, însă procurorii au concluzionat că poliţistul o plantase, deoarece pe armă s-a găsit doar ADN-ul lui Stockley. 

image

După anunţarea verdictului judecătorilor, aproximativ 600 de protestatari au ieşit pe străzile din St. Louis, scandând „fără justiţie, fără pace” sau „aceşti poliţişti criminali trebuie să plece”.

Judecătorul Timothy Wilson a declarat că nu s-a putut demonstra vinovăţia lui Stockley, îndoindu-se de acuzaţia procurorilor cum că poliţistul ar fi plantat arma.

Incidentul a avut loc pe 20 decembrie, 2011, autorităţile pretinzând că Smith încerca să finalizeze o tranzacţie  cu droguri. Procurorii au precizat că camera montată în interiorul maşinii de poliţie a surprins momentul în care Stockley a spus cu voce tare că intenţionează să-l omoare pe Smith.

După ce maşina poliţiştilor s-a izbit de cea a lui Smith şi a oprit-o, Stockley a ieşit din autovehicul şi a împuşcat suspectul de cinci ori cu arma de serviciu. În 2013, poliţistul şi-a dat demisia, iar în 2016, acesta a fost arestat.

Între timp, familia lui Smith a stabilit în 2013 un proces împotriva oraşului pentru 900.000 de dolari.

SUAPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite