SUA vor numi un general american pentru a ajuta Ucraina. Operațiunea va primi un nume oficial

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentagonul va numi un general pentru a coordona ajutoarele militare acordate Ucrainei și eforturile de instruire a militarilor ucraineni, relatează The Wall Street Journal.

Generalul Mark Milley, seful Statului Major american FOTO EPA-EFE
Generalul Mark Milley, seful Statului Major american FOTO EPA-EFE

Pachetul de asistență al Statelor Unite include sisteme avansate de apărare sol-aer, până la 24 de sisteme radar de contra-artilerie, aproape 250.000 de cartușe de artilerie, drone și piese de schimb, dar și fonduri pentru instruirea forțelor ucrainene cu privire la modul de utilizare a armelor furnizate de Occident, au declarat oficialii din domeniul apărării.

Denumirea operațiunii recunoaște în mod oficial efortul SUA în cadrul armatei, la fel ca și modul în care Pentagonul a denumit misiunile din Irak și Afganistan Operațiunea Iraqi Freedom, Operațiunea Enduring Freedom și Operațiunea Freedom's Sentinel. Denumirea de instruire și asistență este semnificativă din punct de vedere birocratic, deoarece implică, de obicei, o finanțare pe termen lung, dar și posibilitatea de a primi salarii, panglici și premii speciale pentru militarii care participă la efort. Selecția unui general, care se așteaptă să fie un general cu două sau trei stele, reflectă crearea unui comandament responsabil de  instruirea și asistența ucrainenilor timp de ani de zile, menționează sursa citată. 

Angajamentul de 2,98 miliarde de dolari anunțat miercuri va finanța achiziționarea de arme și muniții de la contractori din domeniul apărării. Armele din majoritatea pachetelor anterioare proveneau din stocurile americane. În timp ce unele companii din domeniul apărării ar putea fi în măsură să furnizeze unele muniții în lunile următoare, administrația Biden a declarat că obținerea armelor promise miercuri Ucrainei va fi o „investiție pe mai mulți ani”. Unele arme ar putea avea nevoie de până la trei ani pentru a ajunge, au declarat oficialii din domeniul apărării.

Cel mai recent pachet de asistență pentru securitate este conceput pentru a ajuta Ucraina să își construiască armata pe termen lung, a declarat miercuri Pentagonul, și să raționalizeze zecile de sisteme furnizate de aliați de la invazia din 24 februarie. Înainte de război, armata ucraineană era formată în mare parte din sisteme din epoca sovietică. În ultimele șase luni, o mare parte din armele și munițiile livrate pentru a ajuta Ucraina să se apere au provenit de la statele Organizației Tratatului Atlanticului de Nord.

„Cum arată viitoarea forță a Ucrainei? Este sustenabilă”, a declarat miercuri politicianul american Colin Kahl.  „Suntem foarte concentrați aici să ajutăm Ucraina să încerce să planifice ceea ce este un fel de forță rațională a viitorului și aș anticipa o mulțime de arme la standardul NATO”. 

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite