SUA: Trei bărbaţi din Georgia au fost condamnaţi la închisoare pe viaţă pentru „înfiorătoarea” ucidere a lui Ahmaud Arbery

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto EPA EFE (Arhivă)
Foto EPA EFE (Arhivă)

Un judecător din Georgia i-a condamnat pe Travis McMichael şi pe tatăl lui Gregory McMichael, vineri, la pedeapsa cu închisoare pe viaţă fără posibilitatea eliberării condiţionate pentru ceea ce a numit „înfiorătoarea” crimă din 2020 a lui Ahmaud Arbery, un bărbat de culoare care făcea jogging în cartierul lor majoritar cu albi din sudul statului american, scrie Reuters.

Judecătorul Timothy Walmsley a dat o sentinţă pe viaţă şi pentru vecinul lor William „Roddie” Bryan, dar a decis că ar putea solicita eliberarea condiţionată după 30 de ani de închisoare, pedeapsa minimă permisă pentru crimă de legea Georgiei.

Judecătorul i-a condamnat pe cei trei bărbaţi pentru ceea ce a descris el drept greşeala lor de a nu-l vedea pe Arbery doar ca un alt vecin, potrivit argumentelor rudelor lui Arbery după audierile de la Glynn County Superior Court.

„A fost o scenă îngrozitoare, cu adevărat tulburătoare”, a spus judecătorul după vizionarea unui videoclip în care McMichael se vede că ridică arma către Arbery în timp ce bărbatul de 25 de ani este la o distanţă de 6 metri. „M-am tot întors la teroarea care trebuie să fi fost în mintea tânărului care alerga prin Satilla Shores”. 

În noiembrie, un complet de judecată i-a găsit pe Gregory McMichael, 66 de ani, şi pe fiul său Travis McMichael, 35 de ani, precum şi pe vecinul lor, 52 de ani, vinovaţi de crimă, atac, falsă arestare şi încercare de a comite o infracţiune. 

Ahmaud Arbery, în vârstă de 25 de ani, făcea jogging, la 23 februarie 2020, în această localitate, situată pe coasta de sud a Statelor Unite, atunci când a fost vânat de către cei trei.

Tatăl şi fiul se aflau la bordul une camionete, iar vecinul îi urma cu maşina sa şi filma scena.

În urma unei altercaţii, tânărul McMichael a deschis focul şi l-a ucis pe Arbery.

Cei trei au dat apoi asigurări că l-au luat drept un spărgător ”activ” în zonă şi au invocat o lege din Georgia care-i autorizează pe simpli cetăţeni să facă arestări.

Timp de trei luni de zile, procuratura locală - unde Gregory McMichael, un polişist pensionar, a lucrat mult timp - nu a dispus vreo arestare.

Abia după difuzarea înregistrării video a dramei, preluată masiv pe reţele de socializare, la începutul lui mai 2020, ancheta a fost încredinţată poliţiei statului. La scurt timp după aceea, cei trei au fost arestaţi şi inculpaţi cu privire la ”crimă” şi ”falsă arestare”.

Tânărul care făcea jogging a devenit o figură emblematică a mişcării Black Lives Matter, prin fresce, sloganuri şi portrete.

”Un bărbat de culoare ar trebui să poată să facă jogging fără să se teamă pentru viaţa sa”, a scris pe Twitter preşedintele democrat Joe Biden la un an de la uciderea tânărului.

După această dramă, statul Georgia a adoptat o lege care pedepseşte crimele rasiste şi a abolit o lege care-i autoriza pe cetăţeni să procedeze la arestări.

SUAPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite