SUA recomandă companiilor aeriene să respecte condiţiile impuse de China asupra zonei de apărare aeriană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

SUA au recomandat companiilor aeriene americane să se supună condiţiilor cerute de China pentru a tranzita zona de apărare aeriană din Marea Chinei de Est, recent înfiinţată de puterea de la Beijing. China a admis că a trimis vineri două avioane de vânătoare pentru a supraveghea câteva aeronave de americane şi japoneze, trimise în recunoaştere şi care au pătruns în noul spaţiu aerian delimitat de chinezi.

China nu a luat nicio măsură împotriva avioanelor străine care au pătruns în zona aeriană de identificare (ZAI), înfiinţată pe 23 noiembrie. Beijingul a spus la acea vreme că orice avion care va intra în ZAI – spaţiu cuprins între China, Taiwan, Coreea de Sud şi Japonia  trebuie să anunţe în prealabil autorităţile chineze. În caz contrar, China a avertizat că va lua măsuri de apărare.

Ţările vecine şi Statele Unite ale Americii au spus că nu vor onora condiţiile Chinei, bănuite că sunt o încercare de a acapara teritorii revendicate de Japonia, şi că favorizează „tensiunile inutile”.

Jen Psaki, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, a spus recent că Washingtonul este îngrijorat cu privire la iniţiativa Chinei, dar a sfătuit companiile aeriene americane ce efectuează zboruri deasupra ZAI să-şi anunţe prezenţa şi să urmeze toţi paşii pe care îi consideră necesari pentru a coopera cu autorităţile locale.

ZAI este considerată mai degrabă cea mai recentă încercare a Chinei de a-şi însuşi grupul de insule Diaoyu (în chineză) sau Senkaku (în japoneză), nelocuite de oameni, dar aflate sub controlul Japoniei. Beijingul şi-a intensificat pretenţiile de suveranitatea asupra insulelor, ale căror ape teritoriale sunt bogate în resurse, încă de la naţionalizarea lor de către Japonia, în 2012.

Până acum, Statele Unite, Japonia şi Coreea de Sud au refuzat să ţină cont de această zonă aeriană de identificare. Zborurile comerciale ale Japoniei s-au desfăşurat fără nicio problemă, în condiţiile în care Beijingul a transmis că cerinţele ZAI nu se aplică avioanelor străine care nu sse îndreaptă spre China.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite