SUA impun sancţiuni împotriva sectorului rus de apărare. 22 de organizaţii vor fi incluse pe listă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: EPA-EFE / Avion rusesc Su-35s
Foto: EPA-EFE / Avion rusesc Su-35s

Autorităţile americane impun sancţiuni asupra sectorului rus de apărare, restricţiile urmând să afecteze 22 de organizaţii, se precizează într-un comunicat publicat miercuri de serviciul de presă al Casei Albe.

După cum notează Departamentul de Stat, SUA  „impune sancţiuni pe scară largă împotriva sectorului rus de apărare”. „Ca urmare a acestor măsuri, companiile ruse implicate în dezvoltarea şi producţia de arme vor suporta costuri semnificative”, se arată în comunicat.

SUA încearcă să „slăbească sectorul de apărare rus şi puterea militară a Rusiei”, precum şi să ia măsuri împotriva „celei mai importante surse de venit a ţării”.

„Departamentul de Stat va impune sancţiuni ample care vizează sectorul de apărare al Rusiei pentru a constrânge şi mai mult maşina de război a lui Putin. Această acţiune va impune costuri semnificative companiilor ruseşti de dezvoltare şi producţie de arme. În total, vor fi desemnate 22 de entităţi ruseşti legate de apărare, inclusiv firme care produc avioane de luptă, vehicule de luptă de infanterie, sisteme de război electronic, rachete şi vehicule aeriene fără pilot pentru armata Rusiei.”

De asemenea, conform comunicatului emis de Casa Albă, „Departamentul de Comerţ, în coordonare cu partenerii săi interagenţii, va adăuga entităţi care au fost implicate în, au contribuit la sau au sprijinit în alt mod serviciile de securitate ruseşti şi bieloruse, sectoarele militare şi de apărare şi/sau eforturile de cercetare şi dezvoltare militare şi de apărare.  Aceste acţiuni vor oferi garanţii că sectoarele militare, precum şi cele aerospaţiale, maritime şi cele de înaltă tehnologie nu obţin bunuri şi tehnologii americane care pot fi utilizate pentru a sprijini tehnica şi inovaţia rusă în domeniul militar. ”.

Controale la export împotriva Rusiei şi Belarusului
După cum a explicat Departamentul de Comerţ al SUA, autorităţile americane extind măsurile stricte de control al exporturilor impuse Federaţiei Ruse şi pentru Belarus. „Astăzi, Departamentul de Comerţ al SUA, prin Biroul său pentru Industrie şi Securitate, a impus sancţiuni stricte la exporturile în Belarus, sancţiuni care au intrat în vigoare pentru Rusia la 24 februarie 2022, ca răspuns la asistenţa semnificativă a Belarusului pentru invazia rusă a Ucrainei. Aplicarea acestor controale în Belarus va ajuta la prevenirea fluxului de mărfuri, inclusiv tehnologie şi software, în sectoarele de apărare, aerospaţial şi maritim către Rusia, ocolind prin Belarus şi va reduce capacitatea ambelor ţări de a sprijini agresiunea militară”, a spus ministerul.

„Atâta timp cât acest război [din Ucraina] va continua, vom lua măsuri eficiente împotriva Rusiei şi a colaboratorilor săi în cooperare cu partenerii noştri internaţionali şi omologii federali”, a spus subsecretarul american pentru Comerţ, Don Graves.

După cum au explicat reprezentanţii Ministerul Comerţului, acum va exista o politică de refuz de a exporta în Belarus „mărfuri sensibile care sprijină industria de apărare, aerospaţială şi maritimă” din această republică. În plus, se arată în declaraţie, este introdusă o „interdicţie aproape completă asupra exportului de mărfuri” în legătură cu utilizatorii finali ai produselor militare importate de Forţele Armate Ruse şi Belaruse.

Decizia autorităţilor americane intră în vigoare la 2 martie 2022.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite