SUA continuă să livreze echipament militar Egiptului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Washingtonul va livra Egiptului patru avioane de luptă de tip F-16  FOTO Mediafax/AFP
Washingtonul va livra Egiptului patru avioane de luptă de tip F-16  FOTO Mediafax/AFP

Statele Unite îşi va îndeplini promisiunile şi va continua să livreze încă patru avioane de luptă de tip F-16 Egiptului, printr-un program militar, au anunţat oficiali americani de rang înalt conform BBC. Cooperarea militară dintre cele două state se pare că nu este afectată de criza politică din Egipt şi de revoltele masive ale populaţiei divizate de luptele sectare.

Anunţul suprinde întrucât SUA nu şi-a exprimat o poziţie privind lovitura de stat realizată de Armata generalului Sisi, care l-a îndepărtat de la putere pe fostul preşedinte islamist Mohamed Morsi, săptămâna trecută. 

Ajutorul militar masiv oferit de americani egiptenilor va fi redus prin lege, în cazul în care Washingtonul ajunge la concluzia că preşedintele a fost înlăturat în urma unei lovituri de stat.

Preşedintele american Barack Obama a evitat să utilizeze expresia „lovitură de stat" în legătură cu evenimentele din Egipt, altfel riscând să antrenere prevederi legale ce impun întreruperea livrării ajutoarelor.

Mişcarea islamistă Fraţii Musulmani, din care provine Morsi şi care îl susţine, cere reinstalarea acestuia ca preşedinte. Susţinătorii săi au organizat proteste ample la o cazarmă din Cairo, unde se crede că este deţinut. Peste 50 de susţinători ai organizaţiei au fost ucişi luni, în confruntări cu armata. Noile autorităţi nu au anunţat unde se află Morsi, însă un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe a declarat că acesta se află într-un "loc sigur" şi este tratat "cu demnitate".

Oficialii americani citaţi afirmă că Washingtonul va livra cele patru avioane de luptă de tip F-16 în următoarele câteva săptămâni. Ele fac parte dintr-o comandă deja convenită de 20 de avioane - dintre care opt au fost trimise în ianuarie. Ultimele opt avioane urmează să fie livrate ulterior, anul acesta.

Un purtător de cuvânt al Casei Albe, Jay Carney, a reiterat miercuri că nu va fi „în interesul Statelor Unite să efectueze schimbări imediate programelor de asistenţă" americane. El a adăugat că administraţia Obama îşi acordă o perioadă de timp pentru a analiza implicaţiile îndepărtării lui Morsi de la putere.

Ajutorul militar american acordat Egiptului este evaluat la 1,3 miliarde de dolari anual şi este livrat forţelor militare egiptene de peste 33 de ani, ca urmare a acordului semnat între Egipt şi Israel în 1979.

SUAPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite