SUA au trimis mai multe forțe navale în largul coastelor Yemenului. Administrația Biden ia în calcul opțiuni de ripostă la adresa rebelilor houthi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oficiali de rang înalt ai administrației Biden analizează în mod activ opțiunile pentru a riposta împotriva Houthi din Yemen, după ce gruparea susținută de Iran a lansat sâmbătă,16 decembrie, noi atacuri asupra unor nave militare și comerciale în Marea Roșie, potrivit a doi oficiali americani.

Distrugătorul USS Carney Foto US Navy
Distrugătorul USS Carney Foto US Navy

Pentagonul a mutat în ultimele zile Grupul de atac al portavioanelor Dwight D. Eisenhower din Golful Persic în Golful Aden, în largul coastelor Yemenului, pentru a sprijini un potențial răspuns american la atacuri, a declarat unul dintre oficiali, ambii sub protecția anonimatului pentru a vorbi despre planuri sensibile. De asemenea, armata a oferit opțiuni comandanților pentru a-i lovi pe Houthis, a spus oficialul.

Administrația Biden a fost reticentă în a răspunde militar împotriva atacurilor houthi asupra transporturilor comerciale din ultimele săptămâni de teama să nu provoace Iranul, care susține Hamas și Hezbollah în Yemen, precum și houthi. Anterior, Pentagonul recomandase administrației să nu facă acest lucru.

Dar o creștere semnificativă a atacurilor din ultimele zile i-ar putea determina pe oficialii de vârf din securitatea națională a SUA să-și schimbe calculul.

Distrugătorul USS Carney, care operează în Marea Roșie, a doborât sâmbătă dimineața devreme 14 drone de atac unidirecționale lansate de pe teritoriul controlat de houthi din Yemen. Între timp, un distrugător britanic, HMS Diamond, care a sosit recent în regiune pentru a ajuta la protejarea transportului maritim comercial, a doborât, de asemenea, o dronă houthi.

Vineri, o dronă houthi a lovit nava Al Jasrah, sub pavilion liberian, în Marea Roșie, provocând un incendiu. În aceeași zi, forțele houthi au lansat, de asemenea, două rachete balistice spre strâmtoarea Bab el-Mandeb, dintre care una a lovit nava Palatium 3, sub pavilion liberian. Navele de război americane au răspuns atunci la aceste atacuri.

Un purtător de cuvânt al Pentagonului a refuzat să comenteze operațiunile în curs.

Atacurrile au avut un impact semnificativ asupra pieței comerciale. Maersk, cea mai mare companie de transport maritim din lume, a oprit vineri, 15 decembrie, toate transporturile prin strâmtoarea Bab el-Mandeb, un culoar vital pentru transporturile de mărfuri și energie care călătoresc între Marea Roșie și Golful Aden.

Informațiile vin în contextul în care secretarul apărării, Lloyd Austin, și președintele Statului Major interarme, generalul C.Q. Brown, urmează să călătorească în Orientul Mijlociu zilele acestea. Austin urmează să se întâlnească cu liderii din Israel, Bahrain și Qatar; Brown i se va alătura lui Austin în Israel.

Pentagonul și-a consolidat prezența în regiune, mutând săptămâna aceasta trei distrugătoare suplimentare în Marea Mediterană. Navele se alătură Grupului de atac al portavioanelor Gerald R. Ford care operează în Mediterana de la atacul Hamas din 7 octombrie asupra Israelului, o desfășurare pe care Austin a extins-o din nou în această săptămână.

În cursul săptămânii trecute, distrugătoarele de apărare antirachetă Laboon, Delbert D. Black și The Sullivans au sosit în Marea Mediterană, scrie politico.com.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite