Statele Unite cer Rusiei să-şi retragă convoiul militar din Ucraina şi ameninţă cu noi sancţiuni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Camioane care fac parte din convoiul umanitar rus. FOTO: Reuters
Camioane care fac parte din convoiul umanitar rus. FOTO: Reuters

Casa Albă a denunţat vineri pătrunderea unui convoi rus în Ucraina, acţiunea celor de la Moscova fiind considerată o încălcare flagrantă a suveranităţii Ucrainei. Totodată, americanii au atras atenţia Rusiei că riscă să se confrunte au alte sancţiuni economice, Reuters.

Adjunctul consilierului de securitate naţională al Casei Albe, Ben Rhodes a declarat presei de peste ocean că decizia Rusiei de a trimite convoiul cu ajutoare pe teritoriul Ucrainei fără acordul acestei ţări contribuie la escaladarea situaţiei într-un mod periculos.

În plus, reprezentantul Casei Albe a precizat că această situaţie va discutată în Consiliul de Securitate al ONU de vineri. Ben Rhodes a adăugat că dacă  nu are loc o rechemare a convoiului, Rusia va suporta „costuri suplimentare”, referindu-se la noi sancţiuni împotriva economiei ruse.

Departamentul american al Apărării somează Rusia să retragă imediat convoiul trimis în estul Ucrainei fără aprobarea Administraţiei de la Kiev.

„Trimiterea camioanelor reprezintă o încălcare a suveranităţii şi integrităţii teritoriale ucrainene de către Rusia”, a declarat John Kirby, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, potrivit AFP

Statele Unite susţin că 18.000 de soldaţi ruşi sunt mobilizaţi la graniţa cu Ucraina şi că aceştia sunt echipaţi de război.

Reuniune a Consiliului de Securitate ONU pe tema crizei din Ucraina

Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite se va reuni, vineri seară, pentru a discyta tema intrării neautorizate în Ucraina a convoiului rus, incident catalogat de Kiev drept o invazie. Reuniunea va fost convocată la solicitarea Lituaniei şi va începe la ora 15:00 (22:00, ora României).

Totodată, Uniunea Europeană a exprimat regret pentru decizia Rusiei de a trimite un convoi umanitar în Ucraina „fără escorta Crucii Ruşii şi fără acordul Kievului”. Această acţiune a considerată  „o încălcare gravă a frontierei ucrainene”.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite